22:12 26 Noiembrie 2020
În direct
 • EUR20.46
 • USD17.22
 • RUB0.23
 • RON4.20
 • UAH0.61
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  Conflictul azero-armean în Karabah (52)
  39971

  Putin a cerut din nou încetarea imediată a acțiunilor militare în Karabah, într-o discuție telefonică purtată cu premierul armean.

  BUCUREȘTI, 6 oct – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a subliniat din nou necesitatea încetării imediate a acțiunilor militare în Karabahul de Munte (Nagorno-Karabah), în cadrul unei discuții telefonice purtate cu prim-ministrul Armeniei, Nikola Pașanean, informează serviciul de presă al Kremlinului.

  “Vladimir Putin a subliniat din nou necesitatea încetării acțiunilor militare”, se menționează în comunicatul administrației prezidențiale.

  Părțile au atras atenția la proporțiile conflictului din Karabah și pierderile suferite de Azerbaidjan și Armenia, atât în rândul militarilor, cât și printre civili.

  Рабочая встреча президента РФ В. Путина с президентом Сирии Б. Асадом
  © Sputnik / Михаил Климентьев

  Se menționează că discuția telefonică între Putin și Pașinean a avut loc la inițiativa Armeniei. De la începutul conflictului în Karabah, au avut loc patru discuții dintre cei doi oficiali.

  Pe 27 septembrie, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a anunțat că Forțele Armate Armene au tras asupra așezărilor de pe linia de contact din Karabah, potrivit acestor date, au fost înregistrate victime în rândul civililor și militarilor. Potrivit Ministerului Apărării din Armenia, Karabah-ul „a fost supus atacurilor aeriene și cu rachete”. Erevanul a declarat că Baku „a lansat o ofensivă” în direcția Karabah-ului. În nerecunoscuta republică Nagorno-Karabah, s-a raportat că așezările pașnice din Karabah, inclusiv capitala Stepanakert, au fost supuse bombardamentelor de artilerie, autoritățile au chemat populația să se ascundă și au instituit ulterior stare de război și mobilizarea în Karabah.

  De asemenea, și Armenia a instituit stare de război și mobilizarea generală. Fostul ministru adjunct al justiției din Armenia, fostul Ombudsman al Karabahului, Ruben Melikian, a declarat pentru RIA Novosti că mobilizarea generală este anunțată în Armenia pentru prima dată. Președintele Azerbaidjanului a aprobat introducerea stării de război în mai multe orașe și regiuni ale republicii și stare de asediu în țară și a anunțat, de asemenea, o mobilizare parțială.

  Un număr de state, inclusiv Federația Rusă și Franța, au solicitat părților să manifeste reținere. Turcia a declarat că va oferi Azerbaidjanului orice sprijin pe care îl solicită pe fondul unei alte agravări a situației din Nagorno-Karabah.

  Conflictul din Karabah a început în februarie 1988, când Regiunea Autonomă Nagorno-Karabah și-a anunțat ieșirea din din RSS Azerbaidjan. În cursul confruntării armate din 1992-1994, Azerbaidjanul a pierdut controlul asupra Nagorno-Karabakh și șapte regiuni adiacente. Din 1992, negocierile privind soluționarea pașnică a conflictului au fost purtate în cadrul Grupului de la Minsk al OSCE, condus de trei copreședinți - Rusia, Statele Unite și Franța. Azerbaidjanul insistă să își păstreze integritatea teritorială, în timp ce Armenia protejează interesele republicii nerecunoscute, deoarece NKR nu este parte la negocieri.

  Тема:
  Conflictul azero-armean în Karabah (52)

  Tematic

  Ar putea oare Turcia alunga Rusia din Caucazul de Sud?
  Karabah: Rusia e gata să sprijine reglementarea conflictului
  Liderul azer: Turcia trebuie să participe la reglementarea conflictului din Karabah
  Assad l-a numit pe Erdogan inițiatorul conflictului din Karabah
  Tagurile:
  Azerbaidjan, Armenia, Vladimir Putin

  Știrile Zilei