22:38 12 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.52
 • USD17.69
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  22230

  Reprezentantul Ministerului rus de Externe a vorbit despre declarațiile făcute de Putin, Pașinian și Aliev cu privire la conflictul din Nagorno-Karabah.

  CHIȘINĂU, 10 nov - Sputnik. Chestiunea privind statutul regiunii Nagorno-Karabah este menționat în declarația președintelui rus Vladimir Putin, a prim-ministrul armean Nikol Pașinian și a președintelui azer Ilham Aliev. Acest lucru a fost menționat de reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, informează RIA Novosti.

  "Evident, întrebarea pe care ați pus-o a fost deja descrisă în această declarație, rămâne să așteptați încă puțin pentru ca toată lumea să se familiarizeze cu această declarație", a spus Zaharova în cadrul unei emisiuni realizate la radio ”Eho Moscovî”, răspunzând la o întrebare privind statutul Nagorno-Karabah.

  Ea a mai spus că planul de încetare a focului în Karabah este pus în aplicare în conformitate cu îndemnul Rusiei de soluționare politică a conflictului.

  Expedierea forțelor de menținere a păcii în Nagorno-Karabah
  © Sputnik / Ministry of Defence of the Russian Federation

  Liderii Rusiei, Armeniei și Azerbaidjanului au adoptat anterior o declarație comună privind încetarea focului în Karabah. Potrivit declarației, începând cu 10 noiembrie, urmează încetare completă a focului. Azerbaidjanul și Armenia se opresc pe pozițiile lor, părțile trebuie de asemenea să facă schimb de prizonieri. În plus, forțele ruse de menținere a păcii vor staționa în Karabah.

  În Armenia, acordurile încheiate au generat o reacție ambiguă, mulți le-au considerat o înfrângere a uneia dintre părțile în conflict. De aceea, după anunțarea înțelegerilor, la Erevan au început proteste spontane. Conflictul din Karabah a început în februarie 1988, când Regiunea Autonomă Nagorno-Karabah și-a anunțat secesiunea din RSS Azerbaidjan. În cursul confruntării armate din 1992-1994, Azerbaidjanul a pierdut controlul asupra Nagorno-Karabahului și a șapte regiuni adiacente. Din 1992, negocierile privind soluționare pașnică a conflictului au fost purtate în cadrul Grupului OSCE Minsk, condus de trei copreședinți - Rusia, Statele Unite și Franța. Azerbaidjanul insistă să își păstreze integritatea teritorială, Armenia apără interesele republicii nerecunoscute, deoarece RNK nu este parte la negocieri.

  Potrivit Ministerului rus al Apărării, un contingent rus de menținere a păcii este dislocat în zona conflictului Nagorno-Karabakh: 1960 de militari, 90 de transportatori blindați, 380 de unități de automobile și echipamente speciale. Nucleul contingentului îl vor constitui unitățile separate ale brigăzi 15 de infanterie motorizată de menținere a păcii din districtul militar central.

  Tematic

  ACORDUL de încetare a focului în Karabah între Rusia, Armenia și Azerbaidjan
  Erdogan i-a fi propus lui Putin crearea unui grup de lucru în problema Karabah-ului
  Militarii ruși de menținere a păcii se îndreaptă spre Karabah
  Tagurile:
  Karabah, Rusia

  Știrile Zilei