06:29 13 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.52
 • USD17.69
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  13330

  Moscova a prezentat mai multe arme noi de ultimă generație în 2018, iar multe dintre acestea nu aveau echivalente în lume la acea vreme. Printre acestea se aflau un prototip de rachetă cu propulsie nucleară și o rachetă capabilă să zboare la viteza Mach 10.

  BUCUREŞTI, 10 nov – Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că Moscova va continua să-și modernizeze arsenalul nuclear având în vedere situația globală actuală și amenințările existente.

  „Ținând cont de riscurile actuale în plan politic și militar, vom continua să modernizăm forțele noastre strategice nucleare și vom consolida treptat toate componentele lor. [...] Rusia va continua să își mențină potențialul militar nuclear la un nivel necesar”, a declarat Putin, citat de Sputnik France

  Putin a declarat că, în ciuda schimbării naturii amenințărilor, triada nucleară rămâne principalul garant al securității țării. El s-a referit la prezența militară extinsă a NATO în apropierea granițelor Rusiei ca fiind una dintre principalele provocări cu care se confruntă Moscova în acest moment. Președintele a condamnat refuzul NATO de a-și reduce activitatea militară în contextul pandemiei de coronavirus, în ciuda faptului că Rusia a transmis anterior o astfel de solicitare.

  „Armele rusești nu au concurență”

  Președintele a salutat progresele realizate de țară în dezvoltarea armelor strategice în ultimii ani. El a menționat că multe dintre aceste arme nu au echivalente în lume și este posibil să rămână unice în anii următori.

  „După cum am spus, pentru prima dată în istorie țara noastră nu ajunge din urmă pe cineva, ci vine cu modele care sunt cu ani și chiar decenii înaintea celor ale concurenței străine. Unele pur și simplu nu au echivalent și, probabil, nu vor avea niciunul pentru o perioadă lungă de timp”, a spus Putin.
  Vladimir Putin
  © Sputnik / Алексей Никольский

  De asemenea, Putin a subliniat că Rusia nu intenționează să se angajeze într-o cursă a înarmării „epuizantă”, adăugând că pur și simplu nu este necesar să facă acest lucru. S-a referit, de asemenea, şi la chestiunea noului tratat START, care urmează să expire în februarie 2020, menționând că viitorul acestui tratat crucial cu SUA privind armele nucleare rămâne neclar.

  „Acest document asigură nivelul necesar de transparență în ceea ce priveşte arsenalele, armele nucleare strategice și restricționează o cursă necontrolată”, a declarat președintele.

  După ce discuțiile privind prelungirea noului START au ajuns în impas, Moscova și Washingtonul au început negocieri pentru o prelungire temporară pentru un an a acordului privind controlul armelor. Totuși, aceste negocieri nu au reușit până acum să dea roade.

  Rusia s-a oferit să prelungească tratatul pentru un an fără nici o condiție prealabilă, dar Casa Albă a cerut celor două state să-și înghețe arsenalele nucleare pe durata acestei prelungiri. După ce Kremlinul a acceptat această condiție, discuțiile s-au blocat din nou, în urma solicitării din partea SUA de a fi stabilit un mecanism de verificare mai extins pentru tratat. Vice-ministrul rus de Externe, Sergei Ryabkov, a considerat cererile inacceptabile, întrucât aceasta ar presupune ca Moscova să ofere SUA accesul la „cele mai sensibile elemente ale […] securității noastre naționale” și a criticat Washingtonul pentru că nu a fost dispus să găsească un compromis acceptabil cu privire la această chestiune.

  Tematic

  Putin, despre “imixtiunea Rusiei” în alegerile din SUA
  Putin, despre prioritățile Rusiei în spațiu
  Putin exclude un lockdown național în Rusia
  Putin condamnă atentatul ”violent și imund” de la Viena
  Putin, optimist în privința evoluției economiei rusești
  Tagurile:
  Rusia, Vladimir Putin

  Știrile Zilei