09:47 30 Noiembrie 2020
În direct
 • EUR20.55
 • USD17.24
 • RUB0.23
 • RON4.22
 • UAH0.60
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  18470

  Şefii statelor membre BRICS - Brazilia, Rusia, China și Africa de Sud - au abordat marţi probleme de importanță globală, printre care războiul din Siria, lupta împotriva terorismului internațional, precum și producția și distribuția vaccinului anti-coronavirus.

  BUCUREŞTI, 17 nov – Sputnik. Țările din cadrul BRICS vor să pregătească un instrument juridic pentru prevenirea unei curse a înarmărilor în spațiu, se arată într-o declarație adoptată la cel de-al 12-lea summit al grupului, care are loc pe 17 noiembrie la Moscova.

  „Subliniem necesitatea urgentă de a conveni asupra unui acord multilateral cu caracter constrângător din punct de vedere juridic (…), inclusiv un acord care va împiedica țările să desfășoare arme, să amenințe sau să folosească forța împotriva obiectelor din spațiul cosmic”, a declarat grupul BRICS într-un comunicat, citat de Sputnik News.

  Anul trecut, Statele Unite au înfiinţat o a șasea ramură a armatei denumită Forța Spațială, decizie care a fost criticată atât pe plan intern, cât și pe plan extern. Adversarii acestei măsuri spun că ar putea duce la o cursă a înarmărilor în spațiu, ceea ce poate reprezenta o ameninţare pentru omenire.

  Moscova a subliniat în repetate rânduri că se opune desfășurării oricărui tip de armă în spațiu și a cerut Washingtonului să colaboreze pentru prevenirea unei noi curse a înarmărilor.

  În timpul celui de-al 12-lea summit al grupului BRICS, care a avut loc astăzi, liderii statelor membre au discutat probleme de importanță globală. În declarația adoptată la ședința de marți, BRICS a vorbit și despre:

  - necesitatea adoptării unei convenții a ONU cu privire la lupta împotriva terorismului internațional;

  - o reînnoire a discuțiilor despre Convenția privind armele biologice. Grupul a subliniat că este necesară adoptarea unui protocol cu caracter constrângător care să creeze un mecanism de verificare prin care să se monitorizeze modul în care semnatarii își onorează obligațiile;

  - importanța noului Tratat Strategic de Reducere a Armelor și a solicitat părților să convină asupra unei prelungiri a acordului;

  - o soluţionare pe cale diplomatică a conflictului coreean.

  Tematic

  Putin a cerut dezvoltarea sistemelor de control al forțelor nucleare
  Putin a felicitat-o pe Sandu cu victoria în alegeri
  Putin a purtat o discuție cu Macron
  Putin a dispus crearea în Sudan al unui punct de deservire a flotei rusești
  Putin a oferit aprecieri situației în securitatea globală și regională
  Tagurile:
  BRICS

  Știrile Zilei