12:51 18 Ianuarie 2021
În direct
  • EUR20.96
  • USD17.29
  • RUB0.24
  • RON4.30
  • UAH0.62
    Rusia
    Sa primesc un link scurt
    Vaccinul Sputnik V (63)
    39113

    De când președintele Rusiei Vladimir Putin a anunțat înregistrarea Sputnik V, primul vaccin din lume împotriva Covid 19, părți ale mass media occidentale au transformat vaccinul în țintă, atacându-l că ar fi periculos și ineficient

    BRUXELLES, 14 ian - Sputnik. În ciuda criticilor aduse vaccinului Sputnik V, corespondenții de la Moscova ai acelorași publicații care criticau vaccinul rusesc, s-au aliniat să primească mult blamatul Sputnik V. Trăind în Rusia, nu e de mirare că acești corespondenți au o vedere mai realistă asupra țării decât șefii lor de la New York sau de la Londra, arată RT

    Vineri, corespondentul New York Times Andrew Kramer a arătat că a primit prima sa doză de Sputnik V, lăudând ”realizarea oamenilor de știință ruși care continuă o lungă practică a dezvoltării de vaccinuri”, și notând chiar că Moscova a evitat unele din probleme logistice întâlnite în Vest.

    Totuși, Kramer pare să fi utat cum chiar ziarul său s-a grăbit să murdărească formula rusească, publicând un titlu în care a numit dezvoltarea acestuia mai rapidă decât cea normală ca fiind ”dincolo de prostie”. Desigur, viteza datorată urgenței se aplică tuturor vaccinurilor anti-Covid 19, care altfel ar dura ani de zile până să fie aprobate.

    ”Experții din Vest s-au aplecat mai mult asupra aprobării timpurii îndoielnice, nu asupra design-ului care este similar celui produs de Oxford University și AstraZeneca”, a observat jurnalistul.

    Șeful biroului din Moscova al publicației, Anton Troianovski, a admis la rândul său că a primit vaccinul.

    Ultima săptămână a fost martora unui alt articol pozitiv despre vaccin în Bloomberg, scris de analistul în farmacologie Sam Fazeli, care a observat că ”vaccinul Sputnik V poate fi un candidat la fel de puternic ca și cele create în laboratoarele vestice”, cu o eficacitate de peste 90 de procente.

    Vaccinul russc a fost administrat de asemenea lui Oliver Carroll de la The Independent și lui Nataliya Vasilyeva de la The Telegraph. De când a primit prima doză, Carroll a fost relativ laudativ cu privire la întregul proces, arătând mai târziu că are anticorpi. Pe partea negativă, el a amintit efectele secundare ca de mahmureală, care au trecut însă repede. Săptămâna aceasta, el a primit vaccinul numărul doi.

    Întoarcerea mass media din Vest cu 180 de grade față de Sputnik V nu se întâmplă doar în zona anglofonă. Și Deutsche Welle, organizație media susținută de statul german, și-a schimbat melodia, cu jurnalistul Sergey Satanovski lăudând logistica administrării vaccinului. În particular, el a observat că doctorul i-a înmânat un fluturaș de 16 pagini cu informații despre injecție.

    Totuși, cel mai curios articol dintr-o publicație vestică a fost cel de pe platforma Meduza din Letonia. Svetlana Reiter, jurnalist care activează din Moscova, a scris două articole despre experiența ei de a participa la procesul de vaccinare. Ea a scris despre efectele secundare ale ambelor vaccinări, descriind în detaliu cum a suferit de dureri de cap și dureri musculare. Articolele, scrise în rusă, au fost traduse pentru versiunea în engleză a site-ului amintit și distribuite pe internet pentru a insista asupra pericolelor Sputnik V.

    Două luni mai târziu, Reiter a scris o continuare a subiectului: ea a avut simptome, dar nu erau din cauza vaccinului. Ca parte din testare. Ei i s-a administrat un placebo. Meduza a ales însă să nu traducă rectificarea, lăsând chiar articolul anterior în engleză necorectat.

    Тема:
    Vaccinul Sputnik V (63)
    Tagurile:
    Jurnaliști, Vaccinare, Sputnik, vaccin

    Știrile Zilei