02:58 12 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.32
 • USD17.93
 • RUB0.23
 • RON4.33
 • UAH0.64
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  380233

  Președintele Rusiei a avertizat că giganții din sfera rețelelor de socializare iau decizii cu privire la ceea ce se publică și la ce să cenzureze în propriul lor interes, fără a ține cont de consecințele mai ample ale acțiunii lor.

  BUCUREŞTI, 3 feb – Sputnik. Adresându-se marți câștigătorilor competiției „Profesorul anului” din Rusia, Vladimir Putin a spus că „aceste platforme sunt, desigur, în primul rând afaceri (…). Şi care este principalul interes al unei companii? Obținerea de profit”, a afirmat Putin.

  „Nu le pasă dacă un conținut sau altul cauzează prejudicii unor persoane către care este îndreptat. La urma urmei, aceste companii moderne din domeniul IT încep să exercite un control tot mai mare asupra conștiinței oamenilor”, a subliniat președintele Rusiei, citat de RT

  Putin a adăugat că uneori are loc restricționarea accesului la anumite tipuri de mesaje, spunând că „trebuie să ne gândim la asta și să reacționăm”. Dar, a avertizat preşedintele, „nu trebuie să luăm decizii care ar limita libertățile umane - libertatea de alegere și libertatea de exprimare”.

  Comentariile sale vin la câteva săptămâni după ce fostul său omolog, fostul președinte american Donald Trump, s-a confruntat cu suspendări sau cu interzicerea conturilor sale pe site-urile de socializare, inclusiv Facebook, Twitter și Instagram. Măsurile giganţilor tehnologici americani de a restricționa postările lui Trump au venit în urma protestului de la clădirea Capitolului din Washington.

  La acea vreme, oficialii ruși și-au exprimat îngrijorarea cu privire la precedentul creat de giganţii din Silicon Valley. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a declarat că evenimentele au dus la „o «explozie nucleară» în spațiul cibernetic”: „A fost o lovitură la adresa valorilor democratice profesate de Occident”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

  Fondatorul rus al rețelei sociale VKontakte și al serviciului de mesagerie Telegram, Pavel Durov, a avertizat, de asemenea, că situația are consecințe potențiale asupra libertăţii de exprimare. „Duopolul Apple-Google” reprezintă o amenințare la adresa liberei exprimări, deoarece poate „restricționa total aplicațiile pe care le utilizați”. Comentariile sale păreau să facă referire la interzicerea aplicației Parler din magazinul iOS al Apple, după ce susţinătorii lui Trump au migrat în masă la acest serviciu.

  Tematic

  Chirieac: ”Occidentul îl dorește pe Putin partener de dialog”
  Putin: Lipsa accesului la vaccin reprezintă o amenințare globală
  Vladimir Putin a promulgat prelungirea tratatului New START cu cinci ani
  Tagurile:
  media, Vladimir Putin

  Știrile Zilei