05:01 20 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.22
 • USD17.78
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.65
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  18771

  Patriarhia Rusă susține inițiativa includerii avorturilor în statistica mortalității din Rusia, propusă de societatea civilă.

  BUCUREȘTI, 20 feb – Sputnik. Avortul trebuie să fie recunoscute drept un caz de deces al omului, iată de ce includerea datelor legate de întrerupere a sarcinilor în statistica mortalității ar ajuta țara să depășească criza demografică, a declarat agenției RIA Novosti șeful direcției sinodale pentru protecția maternității a departamentului pentru caritate al Patriarhiei Moscovei, directorul “Casei pentru Mama” a serviciului ortodox “Miloserdie”, Maria Studenikina.

  Scrisoare care conține această inițiativă a fost expediată pe numele premierului rus, Mihail Mișustin, de către coordonatorul programului de ajutorare a femeilor însărcinate “Salvează Viața”, Ecaterina Markova.

  “Luând în considerație situația demografică, inițiativa este mai multe decât actuală. Avorturile trebuie recunoscute în mod oficial în caltiate de cazuri de deces, iar activitățile de prevenire a lor trebuie să ajungă la cel mai înalt nivel”, a declarat Studenikina.

  Potrivit autorului scrisorii, Markova, în cazul realizării acestei propuneri “tânăra generație va crește într-o țară în care avorturile artificiale vor fi recunoscute drept o moarte de om”. Prin urmare, “mulți vor renunța la întreruperea de sarcină, conștientizând că e un omor”.

  “În cei 100 de ani de legalizare a avorturilor, conștiința societății noastre a fost deformată, ne-am obișnuit cu acest fenomen, ne-am obișnuim să nu-l observăm. Consideră că includerea în statistica mortalităților a avorturilor va permite societății să privească din alt unghi această problemă. Inclusiv guvern rus, în atenția căruia va apărea principala cauză a mortalității și a crizei demografice. Prin urmare, vor fi întreprinse noi măsuri pentru prevenirea avorturilor artificiale”, se spune în scrisoarea semnată de Markova.

  De asemenea, autorul susține că întreruperile artificiale de sarcină reprezintă “principal cauză de mortalitate în Rusia”.

  “Potrivit datelor statistice oficiale, în Rusia au loc peste o jumătate de milion de avorturi pe an. Aceste date nu include întreruperea sarcinii în spitalele private, avorturile medicamentoase și contraceptivele administrate oral, care întrerup sarcina la o etapă timpurie. Numărul real de avorturi depășește alte cauze de mortalitate în țară”, a explica Markova.

  În octombrie a anului trecut, viceministrul Sănătății, Oleg Salagai, a anunțat că numărul avorturilor în Rusia s-a redus cu 29,9 la sută în ultimii cinci ani, cele la solicitarea femeii – cu 40,8 la sută. Viceministrul a subliniat că sunt niște schimbări esențiale, însă numărul avorturilor continuă să fie mare – aproximativ 523 mii în 2019.

  Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill
  © Sputnik / Рамиль Ситдиков

  Potrivit Rosstat, în anul 2020 au fost înregistrate 2,124 milioane de decese, în creștere cu 18 la sută, comparativ cu anul 2019. Natalitatea a scăzut cu 3,3 la sută în anul 2020. În ianuarie-decembrie 2020, în Rusia s-au născut aproximativ 1,44 milioane de copii, față de 1,48 milioane cu un an mai devreme. Sporul negativ al populației din Rusia în ianuarie-decembrie 2019 a constituit 316 mii persoane.

  “Casa pentru Mama” din Moscova, a serviciului ortodox “Miloserdie”, reprezintă un centrul de sprijinire a femeilor însărcinate și mamelor cu copii, aflate în situații dificile. E unul din cele 26 de proiecte ale serviciului “Miloserdie”. Potrivit departamentului sinodal, în 9 ani de activitate a centrului, peste 10 mii de familii au beneficiat de ajutor umanitar, material și consultări, iar în azil au fost găzduite peste 300 de femei cu copii. Urmând acest exemplu, în mai multe regiuni ale Rusiei au fost înființate centre similare.

  “Salvează Viața” este un program național pentru sprijinirea femeilor însărcinate, aflate într-o situație de criză. Potrivit serviciului de presă al programului, acesta își desfășoară activitatea în 106 de orașe ale Rusiei, iar în cei șase ani 14,5 mii de femei au fost ajutate să-și păstreze sarcina.

  Tematic

  BORu a propus instituirea unui moratoriu la avorturi în perioada pandemiei
  Putin: În Rusia s-a redus numărul avorturilor
  Patriarhul rus cere interzicerea avorturilor
  Alabama: Medicii vor fi condamnați la 99 de ani pentru efectuarea avorturilor
  Avortul - 42 de milioane de vieți curmate: principala cauză a morții în 2018
  Patriarhul Daniel: Dacă vom continua cu avorturile, vom pieri ca popor
  Trump la ONU: Critică avorturile și susține decriminalizarea homosexualității
  Liderii religioși protestează: vaccinul Astra Zeneca folosește celule de fetus avortat!
  Negoiță, atac fulminant: ”Acest AVORTON de Nicușor Dan!”
  Conferința Episcopilor Catolici din SUA – despre agenda pro-avort a lui Biden
  Tagurile:
  Biserica Ortodoxă Rusă, Rusia, Avort

  Știrile Zilei