20:29 19 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.22
 • USD17.78
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.65
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  480152

  Exporturile de alimente rusești au crescut cu 20% în 2020 față de anul precedent, depășind recordul stabilit în 2018, a declarat o agenție federală pentru Ministerul Agriculturii din Rusia.

  BUCUREŞTI, 10 mart – Sputnik. Rusia a exportat anul trecut 79 de milioane de tone de produse alimentare, în valoare totală de 30,7 miliarde de dolari, a declarat, în ultimul ei raport, agenția federală AgroExport responsabilă cu exporturile agricole din țară.

  Potrivit organizației, exporturile de alimente rusești au crescut cu 20% față de anul precedent, depășind recordul stabilit în 2018, când țara a exportat 78,5 milioane de tone de produse, pentru o valoare totală de 25,8 miliarde de dolari.

  Categorii de bunuri

  Creșterea a vizat toate marile grupuri de produse, cu excepția peștelui și a fructelor de mare, unde, din cauza scăderii prețurilor din cauza pandemiei de coronavirus, valoarea exporturilor a scăzut cu 2,1%.

  Astfel, țara a exportat o cantitate mai mare de cereale, carne, legume, produse lactate și alte produse decât a importat, devenind un vânzător net al acestor produse agricole pentru prima dată de la prăbușirea Uniunii Sovietice.

  Cerealele au reprezentat în mod tradițional mai mult de jumătate din exporturile agricole din Rusia în volum, sau aproximativ 30% din vânzările de alimente în străinătate. În 2020, țara a înregistrat a doua cea mai mare recoltă de cereale din istoria sa.

  Cea mai mare creștere a fost înregistrată la exporturile de carne, care au crescut cu 49% pe an, până la o valoare totală de aproape 900 de milioane de dolari, exporturi determinate de cererea puternică și în creștere din China, potrivit Sputnik France.

  Potrivit Serviciului Vamal Federal, în 2020 peste 150 de țări au importat produse agricole din Rusia. China, ale cărei achiziții au depășit patru miliarde de dolari, ocupă primul loc. Anul trecut, 4,8 milioane de tone de produse alimentare în valoare de 4,02 miliarde de dolari au fost exportate în China, ceea ce înseamnă cu 26% mai mult decât în 2019.

  Turcia, care și-a mărit importurile cu 26%, până la 3,1 miliarde de dolari, se află pe locul doi. Kazahstanul este, de asemenea, printre primii trei cumpărători, ca în anul precedent. Ţara a crescut importurile cu 12%, până la 2,1 miliarde de dolari.

  Tematic

  Rusia a obținut cea mai mare roadă de grâu din ultimii 40 de ani
  Putin: Rusia a devenit exportatorul mondial numărul 1 de grâu
  Recolta masivă de grâu în România, Rusia și Ucraina afectează bursa din Chicago
  Rusia devine principalul grânar al planetei
  Rusia va redeveni principalul exportator mondial de grâu
  Rusia: a doua cea mai mare recoltă de grâne din toată istoria țării
  Tagurile:
  Rusia

  Știrile Zilei