20:29 24 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.47
 • USD17.98
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.66
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  460151

  Șeful agenției spațiale rusești, Dmitri Rogozin, a declarat că Statele Unite ale Americii subestimează potențialul tehnic al Roscosmos.

  BUCUREȘTI, 16 mart - Sputnik. Statele Unite, prin faptul că nu au oferit Rusiei un parteneriat egal în crearea stației lunare internaționale Gateway, au subestimat potențialul tehnic al Roscosmos, a declarat șeful corporației Dmitry Rogozin.

  "Aproximativ același lucru s-a întâmplat în urmă cu opt - zece ani, când Statele Unite ne-au subestimat potențialul și voința de a restabili complexul industrial rus de apărare și de a ne reechipa armata cât mai curând posibil", a adăugat el.

  Potrivit oficialului, Roscosmos a oferit NASA diverse opțiuni pentru a spori rolul Rusiei în proiect, dar nu a primit niciun „răspuns de fond”. Prin urmare, Rusia a început să coopereze cu China.

  Rogozin nu a exclus că Rusia ar putea reveni la proiectul Gateway dacă i se vor oferi condiții decente.

  "Depinde de capacitatea colegilor noștri americani de a oferi condiții de cooperare cu adevărat egale. Dar, în orice caz, este necesar să discutăm standarde tehnice comune pentru posibilitatea de a andoca nava noastră spațială Orel cu Gateway. Acest lucru poate fi necesar", a notat șeful corporației de stat.

  În 2017, Roscosmos și NASA au semnat o declarație privind crearea unei platforme de vizitare circumlunare Deep Space Gateway (mai târziu pur și simplu Gateway). Partenerii internaționali au împărțit responsabilitatea. Rusia a primit o cotă pentru crearea unui modul de două compartimente pentru plimbări spațiale. În plus, nodurile de andocare și gateway-urile trebuiau să fie realizate conform standardelor rusești, dar mai târziu s-a renunțat la acest lucru.

  Ceva mai târziu, Rogozin a spus că Rusia nu își poate permite să participe la acest proiect, deoarece i s-a atribuit un rol insuficient de mare și a numit proiectul în sine americano-centric.

  În martie 2021, Rusia și China au semnat un memorandum privind crearea unei stații lunare științifice comune. Acesta este un complex de facilități experimentale de cercetare create la suprafață și pe orbita Lunii. Rogozin a subliniat că cooperarea dintre Moscova și Beijing este deschisă pentru participarea internațională.

  Tematic

  Roscosmos felicită NASA pentru aterizarea cu succes a roverului Perseverance pe Marte
  Roscosmos: Planurile de militarizare spațială ale SUA pot periclita cooperarea cu Rusia
  Semn rău? Imagine îngrijorătoare surprinsă de agenţia spațială rusă Roscosmos– Foto, Video
  Tagurile:
  Roscosmos

  Știrile Zilei