01:15 17 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.47
 • USD17.72
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.65
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  472190

  Universitatea Samara din Rusia a declarat că sistemul său optic ultra-light pentru nanosateliți va fi trimis în Spațiu pentru testare.

  BUCUREŞTI, 19 mart – Sputnik. „Sistemele optice ultra-ușoare pentru teledetecția Pământului, dezvoltate de oamenii de știință de la Universitatea Samara, denumite după [faimosul inginer sovietic de rachete Serghei] Korolev, vor fi testate în Spațiu la bordul nanosateliților ruseşti Cube SX-HSE și Cube SX Sirius HSE”, a anunţat universitatea, citată de Sputnik News.

  Potrivit universității, nanosateliții mai ieftini, cu optică compactă, permit crearea de constelații orbitale pe scară largă din sute de astfel de sateliți pentru a asigura monitorizarea Pământului aproape în timp real și pentru a obține rapid o imagine a oricărui loc de pe suprafața Pământului fără a aștepta ca un satelit mare de teledetecție să zboare deasupra locului potrivit. Astfel de informații pot fi vitale pentru o serie de scopuri, inclusiv pentru urmărirea răspândirii incendiilor și inundațiilor sau monitorizarea culturilor agricole.

  Sistemul optic ultralight pentru teledetecția Pământului are la bază o lentilă de difracție plană dezvoltată de universitate. Obiectivul este capabil să înlocuiască sistemul de lentile și oglinzi ale teleobiectivelor moderne și are o greutate foarte mică. Anterior, sistemele optice bazate pe lentile de difracție nu au fost utilizate în Spațiu.

  Se așteaptă ca testele spațiale să demonstreze capacitățile acestor sisteme optice și să stabilească domeniile în care poate fi îmbunătățită tehnologia. Imaginile primite de la nanosateliții Cube SX-HSE și Cube SX Sirius HSE vor fi transmise la Universitatea Samara pentru procesare computerizată.

  Tematic

  Emiratele Arabe Unite vor să producă sateliți împreună cu Rusia
  BRICS: instrument juridic pentru prevenirea cursei înarmărilor în spațiu
  (VIDEO) Rușii au lansat o rachetă în spațiu cu peste 70 de sateliți
  Tagurile:
  sateliți, Spațiu

  Știrile Zilei