05:06 21 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.33
 • USD17.90
 • RUB0.25
 • RON4.33
 • UAH0.66
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  96710

  Președintele rus Vladimir Putin a propus comunităţii internaționale să se reunească pentru a crea un nou pact formal obligatoriu care să reglementeze utilizarea Internetului. Acesta ar avea scopul de a menține pacea online.

  BUCUREŞTI, 29 mart – Sputnik. La o ședință a consiliului de securitate al Rusiei, Putin a spus că „spațiul digital global devine adesea o platformă pentru confruntări dure în sfera informației - pentru concurență neloială și atacuri cibernetice”.

  Vladimir Putin
  © Sputnik / Алексей Дружинин

  În același timp, a spus Putin, „mediul digital este utilizat de teroriști internaționali și de criminalitatea organizată. Cu alte cuvinte, există multe amenințări potențiale la adresa securităţii generale globale și a țărilor individuale, inclusiv la adresa suveranităţii și intereselor lor naționale.”

  Astfel, președintele a susţinut că este necesar „să existe acord privind tratatele juridice internaționale universale care îşi propun prevenirea conflictelor și construirea unui parteneriat reciproc benefic în spațiul informațional global, pentru dezvoltarea durabilă a fiecărui stat. Ar avea scopul de a crea condiții favorabile pentru cercetarea științifică și de a favoriza implementarea rapidă a celor mai avansate soluții tehnologice, prevenind în același timp riscurile potențiale”, a adăugat Putin, citat de RT. 

  La începutul acestei luni, Kremlinul și-a exprimat îngrijorarea după ce New York Times a raportat că președintele american Joe Biden are în vedere o „serie de acțiuni clandestine” vizând Rusia. Atacul s-a estimat că va coincide cu noi sancțiuni economice împotriva Moscovei, precum și cu un ordin executiv din partea lui Biden vizând consolidarea securităţii rețelelor guvernamentale americane.

  Într-un interviu, Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate națională de la Casa Albă, a declarat ziarului că susține efectuarea de operațiuni secrete care ar fi „înțelese de ruși, dar care pot să nu fie vizibile pentru lumea mai largă”, argumentând că astfel de acțiuni ar forța o „amplă discuție strategică” cu Moscova.

  Escaladarea tensiunilor vine după ce Washingtonul a acuzat Moscova că s-ar afla în spatele campaniei de spionaj cibernetic SolarWinds, prin care au fost atacate 100 de firme comerciale din întreaga lume, precum și nouă agenții guvernamentale americane. Agențiile de informații americane spun că incidentul a fost „probabil de origine rusă”. Cu toate acestea, Kremlinul neagă orice implicare.

  Tematic

  "Fiți bărbat."Kadîrov l-a îndemnat pe Biden să discute cu Putin
  Putin a explicat de ce nu s-a vaccinat public împotriva coronavirusului
  Kremlinul a comentat afirmațiile lui Biden despre Putin și Xi Jinping
  Tagurile:
  Vladimir Putin

  Știrile Zilei