03:01 23 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.68
 • USD17.99
 • RUB0.24
 • RON4.40
 • UAH0.64
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  45062

  Pentru prima dată de la prelungirea Tratatului New Start în februarie, Rusia și Statele Unite au făcut schimb de date cu privire la numărul de focoase nucleare și de transportatori pe care le au.

  BUCUREŞTI, 7 apr – Sputnik. Potrivit raportului publicat pe 1 aprilie de Departamentul de Stat al SUA ca parte a Tratatului New Start, Statele Unite au în prezent 651 rachete nucleare desfășurate, printre care rachete balistice intercontinentale, rachete balistice strategice mare-sol, precum și rachete purtate de bombardiere grele, împotriva a 517 ruseşti.

  După cum precizează raportul, acestea sunt datele de la 1 martie 2021. Din 1 septembrie, aceste cifre au raportat de rachete americane desfășurate, împotriva a 510 ruseşti.

  În același timp, numărul total de focoase nucleare transportate de aceste rachete se ridică la 1.357 pentru Statele Unite și 1.456 pentru Rusia și, respectiv, 1.457 și 1.447 începând cu 1 septembrie. Prin urmare, Washingtonul și-a redus arsenalul de 100 de focoase nucleare, iar Moscova l-a mărit cu nouă.

  De asemenea, comparativ cu luna septembrie, Washingtonul are încă 800 de lansatoare desfășurate și ne-desfășurate, în timp ce, în șase luni, numărul în Rusia a crescut cu trei, ajungând până la 767.

  Tratatul New Start

  Tratatul New Start a intrat în vigoare la 5 februarie 2011. Acesta prevede ca fiecare dintre semnatari să își reducă arsenalele nucleare astfel încât șapte ani mai târziu și în viitor, cantitatea totală de arme să nu depășească 700 de rachete balistice, intercontinentale la bordul submarinelor și bombardierelor grele, precum și 1.550 de focoase nucleare și 800 de lansatoare desfășurate și nedesfăşurate, potrivit Sputnik France.

  Acest tratat trebuia să expire la 5 februarie 2021, dar, în urma unui acord între Vladimir Putin și Joe Biden la începutul acestui an, cele două țări au decis să îl prelungească fără modificări sau adăugări, până la 5 februarie 2026.

  Tematic

  Atac bizar cu rachete asupra unei baze – plan ascuns al SUA?
  Răspunsul american la rachetele ”Kalibr”: ce pot face cele mai noi rachete ”Tomahawk”
  Senator PSD: Cheltuim inutil sute de milioane pe rachete!
  Rusia construiește noi purtătoare "invizibile" de rachete
  Știrea nopții: „ATAC israelian” cu rachete asupra Damascului! Ripostă precisă a Siriei
  Tagurile:
  Washington, Moscova, SUA, Rusia

  Știrile Zilei