20:05 16 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.38
 • USD17.87
 • RUB0.23
 • RON4.34
 • UAH0.64
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  340182

  Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a dat o replică dură Occidentului și Ucrainei, denunțând dezinformarea și intenția de creștere a tensiunilor internaționale

  BUCUREȘTI, 8 apr – Sputnik. Ambasadoarea Maria Zaharova, reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe a reacționat puternic după informațiile transmise de mediile politice occidentale și de Ucraina.

  ”Am fost atenți la campania agresivă lansată recent de Ucraina și unele țări occidentale, care încearcă să dea vina pe Rusia pentru escaladarea tensiunilor în Donbass și la granița ruso-ucraineană”, spune Zaharova, subliniind că ”situația agravată din estul Ucrainei e provocată chiar de autoritățile de la Kiev”.

  În realitate, exercițiile militare planificate ale forțelor armate ruse ”se desfășoară periodic pe teritoriul Rusiei în această perioadă de timp și NU depășesc amploarea anterioară anii”, arată ambasadorul rus.

  Zaharova spune fără echivoc că ”o astfel de politică de dezinformare și propagandă” este menită să creeze tensiuni și ”să distragă atenția de la propriile pregătiri militare ale Kievului în Donbass, sabotarea ucraineană a implementării Acordurilor de la Minsk și extinderea activității militare NATO în Ucraina”.

  ”În prezent, Kievul continuă să aducă noi forțe și armament la linia de contact din Donbass și să încalce acordurile de încetare a focului”, spune Zaharova.

  Purtătorul de cuvânt al MAE rus atrage atenția că, în paralel, se extinde activitatea forțelor armate ale țărilor NATO pe teritoriul Ucrainei și în Marea Neagră ”în imediata apropiere a granițelor rusești”.

  ”Pentru 2021, șapte exerciții comune sunt planificate pe teritoriul ucrainean, cu diferite țări ale alianței”, spune Zaharova, subliniind că ” au fost intensificate semnificativ activitățile de Intelligence ale țărilor străine din Ucraina de-a lungul granițelor cu Rusia și linia de contact din Donbass, utilizând aeronave și mijloace radio-electronice”.

  De asemenea, continuă sprijinul financiar și logistic din țările NATO pentru forțele armate ucrainene, incluzând ”furnizarea de arme letale și pregătirea soldaților ucraineni de către instructorii occidentali”.

  ”Toate acestea NU contribuie la securitatea regiunii, la soluționarea conflictului din Donbass - și provoacă îngrijorare serioasă pentru partea rusă”, spune Zaharova. ”Facem apel la Ucraina și țările NATO să oprească campania isterică de propagandă rusofobă, să oprească pregătirile militare și tensiunea din Donbass și să se abțină de la acțiunile care ar putea duce la destabilizarea situației din estul Ucrainei”.

  Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe exprimă susținerea pentru soluționarea conflictului din Donbass ”exclusiv prin mijloace pașnice în mod non-alternativ a acordului de la Minsk”, prim ”Complexul de măsuri”, aprobat prin rezoluția 2202 a Consiliului de Securitate al ONU.

  Tematic

  Expert: Zelenski transformă Ucraina într-o dictatură
  Kremlinul a explicat prezența armatei ruse în preajma frontierei cu Ucraina
  Ucraina refuză să participe la discuțiile pentru pace de la Minsk
  Tagurile:
  Ucraina, Rusia, Maria Zaharova

  Știrile Zilei