20:04 16 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.38
 • USD17.87
 • RUB0.23
 • RON4.34
 • UAH0.64
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  Coronavirus în România, Moldova și în lume (1750)
  28020

  Centrul de cercetare în virusologie și biotehnologie Vector, al statului rus, a început dezvoltarea unui nou vaccin împotriva coronavirusului sub formă de picături nazale, care va ajuta la formarea imunității chiar la „poarta de intrare” a infecției.

  BUCUREŞTI, 8 apr – Sputnik. „Am început să dezvoltăm un vaccin sub formă de picături, un vaccin intranazal. Compoziția componentei active principale a vaccinului va rămâne neschimbată [fiind similară celei a vaccinului EpiVacCorona]”, a spus directorul general al Vector, Rinat Maksiutov, într-un interviu pentru Sputnik.

  Vaccinul va ajuta la dezvoltarea imunității în membranele mucoase nazale, care pot fi descrise drept „poarta de intrare” a infecției, a precizat Maksiutov.

  Potrivit directorului centrului de cercetare Vector, doar o zi va fi suficientă pentru actualizarea vaccinului EpiVacCorona din Rusia pentru a se asigura protecția împotriva noilor mutații ale coronavirusului.

  „Dacă virusul suferă brusc mutaţii și apare o mutație în zonele în care am selectat peptidele, dacă trebuie să actualizăm vaccinul, atunci nu va dura mai mult de o zi pentru a actualiza compoziția vaccinului”, a subliniat Maksiutov.

  Directorul Vector a lămurit însă că dezvoltarea peptidelor și lansarea unui vaccin necesită timp şi, în afară de aceasta, trebuie efectuate cercetări pentru vaccinul actualizat.

  „Sper că va fi posibil să se efectueze doar un studiu redus, așa cum facem cu vaccinurile antigripale sezoniere atunci când apar noi tulpini, dar, din moment ce nu au existat precedente cu un vaccin anti-coronavirus până acum, este dificil să spunem ceva sigur, totul va depinde de organismul de reglementare”, a explicat Maksiutov.

  În martie, vaccinul EpiVacCorona a fost autorizat pentru persoanele de 60 de ani și peste această vârstă.

  Vaccinul este un medicament pe bază de peptide care se bazează pe o platformă sintetică. Fragmente scurte sintetizate artificial de proteine virale - peptide, conținute în vaccin, ajută sistemul imunitar să învețe cum să recunoască și apoi să neutralizeze virusul.

  Тема:
  Coronavirus în România, Moldova și în lume (1750)

  Tematic

  Germania este aproape de a începe negocierile cu Rusia pentru vaccinul Sputnik V
  SCANDALOS: CEDO declară vaccinarea obligatorie ”necesară într-o societate democratică”
  În ciuda scandalurilor, România continuă vaccinarea cu AstraZeneca
  Studenții din SUA, obligați la vaccinare dacă vor să se întoarcă în campusuri

  Știrile Zilei