22:03 22 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.32
 • USD17.92
 • RUB0.25
 • RON4.33
 • UAH0.66
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  15562

  Astăzi se împlinesc 60 de ani de la primul zbor al omului în spațiu, iar cu acest prilej este prezentată o expoziție online de fotografii - unele foarte cunoscute, publicate odată în cele mai renumite publicații din lume, iar altele destul de rare.

  CHIȘINĂU, 12 apr - Sputnik. Agenția Rossotrudnichestvo și Centrul Rus pentru Știință și Cultură din Chișinău, împreună cu Sputnik Moldova și Agenția Internațională de Știri „Russia Today”, au pregătit o expoziție online de fotografii „Primul zbor către stele” dedicată lui Iuri Gagarin.

  „Expoziția include peste treizeci de fotografii - unele cunoscute pe scară largă, publicate la un moment dat în zeci de publicații din întreaga lume, iar altele destul de rare - care descriu diferite momente din viața cosmonautului. Aici sunt și imagini despre pregătirea sa înainte de zbor în Orășelul Stelar și despre întâlnirea solemnă după legendarul zbor, despre călătoriile sale în diferite țări și orașe cu Misiunea Păcii, precum și imagini cu momente de relaxare cu familia și prietenii", spune șef al Centrului Rus pentru Știință și Cultură Andrei Muraviov.

  Sunt și imagini cu detașamentul de cosmonauți sovietici, în primul rând se află Iuri Gagarin și Serghei Koroliov. Este o fotografie a lucrătorilor dintr-una din fabrici care ascultă raportul TASS despre primul zbor al omului în spațiu. Iată Koroliov de platforma de lansare din Baikonur îi rostește ultimele cuvinte de despărțire lui Gagarin, deja îmbrăcat într-un costum spațial și gata să urce în capsula „Vostok-ului” său.

  Și, desigur, este o fotografie a grupului de căutare la locul aterizării vehiculului de coborâre, care a lăsat o brazdă caracteristică pe câmpul colhozului. 

  Trebuie remarcat faptul că „Primul zbor către stele” este o continuare a acestui gen de lucrări comune ale Sputnik Moldova și Rossotrudnichestvo. De exemplu, anul trecut a fost organizată o expoziție similară dedicată Zilei Victoriei.

  Tagurile:
  Yuri Gagarin

  Știrile Zilei