20:15 23 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.37
 • USD17.97
 • RUB0.25
 • RON4.34
 • UAH0.66
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  301151

  Ministerul rus de Externe a anunțat miercuri, 28 aprilie, expulzarea diplomaților din Slovacia și din țările baltice staţionaţi la Moscova.

  BUCUREŞTI, 28 apr – Sputnik. Trei angajați ai ambasadei Slovaciei la Moscova, precum și doi diplomați lituanieni, un diplomat eston și un diplomat leton trebuie să părăsească teritoriul Federației Ruse, a declarat miercuri Ministerul Rus de Externe.

  Serghei Lavrov, ministrul Afacerilor Externe al Rusiei
  © Photo : Пресс-служба МИД РФ

  Ministerul a explicat că este o măsură reciprocă, fiind o reacţie la expulzarea recentă a diplomaților ruși din Bratislava, Tallinn, Riga și Vilnius. De asemenea, partea rusă i-a convocat pe ambasadorii celor patru țări pentru a-şi exprima „dezacordul categoric”.

  Moscova a criticat în special țările respective pentru că au arătat o „falsă solidaritate” cu Republica Cehă în „campania acesteia de provocări anti-Rusia”.

  Praga acuză Moscova

  Pe 17 aprilie, autoritățile cehe au anunțat expulzarea a 18 diplomați ruși suspectați de legături cu serviciile de informații care ar fi fost responsabile, potrivit Cehiei, de explozia, în 2014, a unui depozit de muniții în Vrbetice, explozie care a ucis două persoane.

  Ca reacție la aceste acuzații, pe care le respinge, Moscova a expulzat 20 de diplomați cehi staţionaţi în capitala Rusiei. Republica Cehă a amenințat atunci că va expulza toți diplomații ruși din țară.

  De asemenea, Praga a cerut țărilor membre ale Uniunii Europene și NATO să „ia măsuri colective” constând în expulzarea diplomaților ruși, în semn de solidaritate cu Praga.

  Moscova va întocmi lista „țărilor neprietenoase”

  Pe 23 aprilie, Vladimir Putin a semnat un decret care interzice țărilor care au adoptat „măsuri neprietenoase” faţă de Moscova să angajeze „persoane fizice cu reședința pe teritoriul Federației Ruse”.

  La rândul său, şeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a promis că va dezvălui în curând o listă cu țările considerate „neprietenoase” de Moscova.

  Tematic

  Turcia i-a dat lecții de diplomație lui Aurescu la București
  Aberații și provocări după EXPULZAREA unui diplomat RUS din România
  Reacția ambasadei Rusiei la București la expulzarea unui diplomat rus
  MAE rus a informat Washingtonul despre noile restricții impuse diplomaților americani
  Lavrov: SUA au respins ideea rezolvării conflictului diplomatic

  Știrile Zilei