19:35 21 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.33
 • USD17.90
 • RUB0.25
 • RON4.33
 • UAH0.66
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  533131

  Moscova nu pune piedici în activitatea presei americane în Rusia, însă se așteaptă ca instituțiile media să respecte legislația rusească, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, Maria Zaharova.

  BUCUREȘTI, 30 apr – Sputnik. Moscova nu împiedică activitatea instituțiilor media în Rusia, însă se așteaptă la o respectare a legislației, a declarat purtătoarea de cuvânt al MAE al Rusiei, Maria Zaharova, în contextul amenințărilor Departamentului de Stat din cauza postului “Europa Liberă”.

  Joi, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că SUA vor răspunde Rusiei la o posibilă stopare a activității Radio Liberty, finanțate de SUA, care a fost înregistrată în Rusia în calitate de “agent străin”.

  “Nici vorbă de împiedicarea activității jurnaliștilor în Rusia – autoritățile americane nu trebuie să spună minciuni, lansând o astfel de dezinformare. Precum am făcut-o și în trecut, salutăm activitatea profesionistă a instituțiilor media americane în țara noastră, pentru că credem cu sinceritate că pluralismul în presă reprezintă un element indispensabil al unei societăți cu adevărat democratice. Ne așteptăm de la ei să respecte cerințele elementare ale legislației ruse”, a scris Zaharova într-o postare pe Facebook.

  Mai devreme, Roskomnadzor a informat agenția RIA Novosti că suma totală a amenzilor aplicate “Radio Liberty” pentru lipsa marcajului de agent străin a depășit 53 de milioane de ruble. Reprezentanții companiei “Radio Europa Liberă/Radio Liberty” au atacat în justiția rusă 150 de amenzi.

  Radio Free Europe / Radio Liberty
  © Sputnik / Алексей Витвицкий

  Conform legii cu privire la mijloacele de informare în masă, materialele presei străine, care au statutul de agent străin, trebuie să fie distribuite pe teritoriul Rusiei, fiind însoțite de marcaj informativ. Această normă are drept scop informarea publicului rus despre faptul că materialele difuzate urmăresc interesele altui stat.

  Pe de altă parte, în lista americană a agenților străini se află RT America – Ministerul Justiției din SUA a inclus postul de televiziune în anul 2017, în conformitate cu legea din 1938. În același timp, alte instituții media de stat, cum ar fi BBC al Marii Britanii, CCTV al Chinei, postul francez de televiziune France 24, postul de radio german Deutsche Welle nu au acest statut.

  Mai târziu, RT a fost lipsit de acreditare în congresul SUA. Companiile partenere ale Sputnik USA, de asemenea, au fost incluse în lista agenților străini.

  În replică la acțiunile SUA, Ministerul Justiției din Rusia a inclus în 2017 un șir de proiecte ale “Radio Liberty în registrul agenților străini. Acestea fac parte din compania media Radio Free Europe / Radio Liberty, finanțată de congresul SUA.

  Tematic

  Panică la Europa Liberă: Naționalismul, cotă de 50%! Sub 50% români mai cred în UE și NATO
  Rusia a inclus “Europa Liberă” în lista agenților străini
  ”Europa Liberă”, articol scandalos: ”Transilvania ar putea căpăta o formă de autonomie”
  Europa Liberă amenință cu retragerea din Rusia
  Tagurile:
  Europa Liberă, SUA, Maria Zaharova

  Știrile Zilei