02:26 13 Mai 2021
În direct
 • EUR21.53
 • USD17.76
 • RUB0.24
 • RON4.37
 • UAH0.64
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  53064

  Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comentat planurile SUA de a extinde sistemul de apărare antirachetă.

  BUCUREȘTI, 3 mai - Sputnik. În sfera militară, Statele Unite pariază pe devalorizarea potențialului de descurajare nucleară al Rusiei, a declarat pentru RIA Novosti purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

  „În aceeași ordine de idei, dezvoltarea de către americani a capacităților spațiale militare și crearea de arme non-nucleare a unei„ lovituri rapide de înaltă precizie ”, a menționat Zaharova.

  Ea a reamintit că Statele Unite s-au retras unilateral din Tratatul ABM în 2002 și de atunci Washingtonul a început să desfășoare un sistem global ABM în întreaga lume, format din arme antirachetă mobile și staționare.

  "Sub pretexte îndelungate, sistemele antirachetă de la sol sunt implementate în imediata apropiere a frontierelor rusești. Se dezvoltă activ active navale, care apar în mod regulat în apropierea coastei rusești", a adăugat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.

  Potrivit acesteia, încercările autorităților americane de a prezenta sistemul global ca un proiect defensiv nu sunt „altceva decât un paravan de fum”. Zaharova este sigură că Washingtonul vrea să obțină avantaj datorită capacității de a aplica primul atacul nuclear.

  Bloomberg a anunțat anterior că Pentagonul intenționează să aloce aproape 18 miliarde de dolari pentru dezvoltarea, producția și întreținerea interceptorilor de rachete din RPDC sau Iran, care va fi prima achiziție majoră de apărare de către administrația președintelui Joe Biden.

  Casa Albă intenționează să construiască 31 de interceptori, inclusiv 10 pentru testare. Acestea vor fi dislocate la bazele din Alaska, fiecare costând aproximativ 498 milioane dolari.

  Tematic

  Zaharova a acuzat Bruxelles-ul de deteriorarea relațiilor dintre Rusia și Europa
  Zaharova, despre sancțiunile Rusiei împotriva șefilor Parlamentului European și rusofobie
  Zaharova răspuns la acuzațiile SUA de “constrângere” a agenților străini în Rusia
  Tagurile:
  SUA, Mariei Zaharova

  Știrile Zilei