03:59 13 Mai 2021
În direct
 • EUR21.53
 • USD17.76
 • RUB0.24
 • RON4.37
 • UAH0.64
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  424230

  La câteva zile după ce a interzis intrarea în Rusia a opt oficiali europeni, Moscova a oferit explicații suplimentare UE cu privire la decizia sa în urma unor noi sancțiuni din partea Bruxelles-ului.

  BUCUREŞTI, 4 mai – Sputnik. Reprezentantul permanent al Rusiei în UE, Vladimir Tchijov, a explicat luni, 3 mai, măsurile luate recent de Moscova ca răspuns la sancțiunile impuse de Bruxelles, a anunțat misiunea diplomatică rusă în UE în urma unei întâlniri între Tchijov, Ilze Juhansone, secretar general al Comisiei Europene, și Stefano Sannino, secretar general al Serviciului european pentru Acțiune Externă.

  „Ambasadorul Vladimir Tchijov a dat explicații suplimentare cu privire la măsurile anunțate de Rusia la 30 aprilie, ca reacție la deciziile unilaterale ale Uniunii Europene. Acesta a menționat importanța eforturilor diplomatice în sensul remedierii situației actuale tensionate în dialogul dintre Moscova și Bruxelles. Rusia a confirmat încă o dată disponibilitatea sa de a depune aceste eforturi”, a anunţat misiunea, potrivit Sputnik France

  ​Reuniunea s-a axat asupra stării relațiilor dintre Rusia și UE, iar participanții „au deplâns tendința spre deteriorarea acestora, [situaţie] care s-a agravat recent”.

  Opt oficiali europeni au interdicţie de a intra în Rusia

  La 30 aprilie, Rusia a interzis intrarea pe teritoriul său a opt oficiali europeni. Măsura a fost luată ca răspuns la sancțiunile introduse de UE în 2 și 22 martie împotriva mai multor cetățeni ruși, sancţiuni pe care Moscova le consideră contrare Cartei ONU și standardelor fundamentale ale dreptului internațional.

  Printre oficialii europeni cărora li s-a interzis intrarea în Rusia sunt președintele Parlamentului European David Sassoli, vicepreședintele Comisiei Europene pentru Valori și Transparență, Vera Jourova, procurorul din Berlin Jörg Raupach și deputatul francez Jacques Maire, raportor special la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (PACE) în chestiunea otrăvirii adversarului Alexei Navalnîi.

  Mai mulți politicieni francezi, inclusiv Ministrul pentru Europa și Afaceri Externe, Jean-Yves Le Drian, și-au exprimat solidaritatea cu Jacques Maire, menţionând că Parisul se aștepta ca Moscova să se comporte „responsabil”.

  Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, s-a arătat revoltat de restricțiile din partea diplomației ruse. Pe 3 mai, Serviciul European pentru Acțiune Externă a emis o declarație cu privire la această chestiune.

  Tematic

  Moscova expulzează alți șase diplomați europeni
  Parlamentul European acuză Moscova de înrăutățirea relațiilor UE - Rusia
  Un film românesc a obținut marele premiu la Moscova
  Tagurile:
  UE, Moscova

  Știrile Zilei