23:09 12 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.52
 • USD17.69
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  361162

  Ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a declarat că tot ceea ce face Rusia în Arctica este legal și legitim, dar apar întrebări cu privire la activitățile NATO.

  BUCUREȘTI, 17 mai - Sputnik. Tot ceea ce face Rusia în Arctica este legal și legitim, dar apar întrebări cu privire la activitățile NATO, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

  "Vedem lamentări cu privire la faptul că Rusia desfășoară activități militare în Arctica. Toată lumea știa de multă vreme că acesta este teritoriul nostru, pământul nostru. Suntem responsabili să ne asigurăm că coasta noastră arctică este în siguranță și tot ceea ce face țara noastră acolo, absolut legal și legitim... Dar când NATO încearcă să-și justifice înaintare în Arctica, aceasta este probabil o situație ușor diferită. Și aici avem întrebări pentru vecinii noștri, cum ar fi Norvegia, de exemplu ", a spus el în cadrul conferinței de presă în urma discuțiilor cu ministrul afacerilor externe și cooperării internaționale din Sierra Leone, David John Francis.

  "Subliniez din nou, acest lucru nu este ceva apropiat de noi - acesta este pământul nostru și apele noastre. Dar când NATO încearcă să-și justifice înaintarea în Arctica, aceasta este probabil o situație ușor diferită. Vecinii ca Norvegia, care este încercând în orice mod posibil să justifice necesitatea ca NATO să intre în Arctica. La Reykjavik, la reuniunea ministerială a Consiliului Arctic, desigur, vom vorbi despre acest lucru cu sinceritate ", a spus Lavrov.

  „Dacă cineva dorește mai multă previzibilitate, pentru a reduce riscurile unui plan militar, atunci propun să revin la propunerea noastră de lungă durată de a relua funcționarea mecanismului reuniunilor periodice ale șefilor de stat major al forțelor armate din Arctica Țările membre ale Consiliului. Acest mecanism a funcționat, dar de câțiva ani în urmă, colegii noștri occidentali au decis să îl înghețe. Ei bine, dacă ați decis să îl înghețați, atunci nu vă ofensați că nu avem dialog - nu noi am oprit dialogul ”, a spus el.

  "Am reînnoit propunerea ca acest mecanism să fie recreat. Ca prim pas, putem începe nu la nivelul șefilor de stat major, ci să organizăm o întâlnire la nivelul experților militari din cele opt țări ale Consiliului Arctic. Propunerea noastră este pe masă. Vom auzi la Reykjavik, inclusiv și cum consideră Statele Unite această poziție a noastră ", a adăugat ministrul.

  Tagurile:
  Arctica, NATO, Serhei Lavrov

  Știrile Zilei