14:01 12 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.52
 • USD17.69
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  481231

  Președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping au lansat construcția de noi blocuri nucleare în China

  BUCUREȘTI, 19 mai - Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping, prin regim de viedoconferință au lansat construcția de noi blocuri nucleare în China.

  Miercuri, a avut loc o ceremonia de începere a construcției a patru noi sisteme de energie concepute de Rusia la centrala nucleară Tianwan și la centrala nucleară Xudapu.

  Moscova și Beijing cooperează în industria nucleară de mult timp. Odată cu participarea Rusiei, în China au fost construite patru unități de putere ale CNE Tianwan și un reactor nuclear rapid demonstrativ CEFR. Țările lucrează, de asemenea, la proiectul de reactor de ameliorare rapidă CFR-600.

  CNE Tianwan este cel mai mare obiect al cooperării economice ruso-chineze. Prima și a doua unitate cu reactoare VVER-1000 au fost lansate în 2007, a treia în 2017 și a patra în 2020. Acum părțile se pregătesc să înceapă construcția a încă două. Rusia se va angaja în proiectarea așa-numitei insule nucleare a stației, precum și în furnizarea de echipamente cheie.

  În iunie 2019, Rosatom și corporația chineză de stat pentru industria nucleară au semnat un contract pentru construcția celei de-a treia și a patra unități electrice a centralei nucleare Xudapu din provincia Liaoning. Acestea vor fi sisteme de generație 3+ cu reactoare VVER-1200.

  Tagurile:
  Xi Jinping, Vladimir Putin

  Știrile Zilei