16:03 18 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.22
 • USD17.78
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.65
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  13360

  Uniunea Europeană aplică duble standard față de Belarus în cazul aterizării avionului Ryanair, consideră reprezentantul Rusiei în UE, Vladimir Cijov.

  BUCUREȘTI, 26 mai – Sputnik. Uniunea Europeană aplică standarde duble în aprecierea incidentului cu avionul Ryanair în Belarus, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă UE, Vladimir Cijov.

  Liderii UE au condamnat în cadrul unei reuniuni a Consiliului UE “aterizarea forțată” a avionului în Minsk și au cerut eliberarea lui Roman Protasevici și a Sofiei Sapega, se menționează într-un comunicat emis în urma discuțiilor. De asemenea, s-a decis interzicerea zborurilor avioanelor belaruse în spațiul aerian al UE.

  “Din nou Uniunea Europeană a urmat nu doar direcția tradițională a standardelor duble, dar și a pierdut orice legătură cu logica și consecvența în aprecierile făcute. Într-un paragraf al concluziilor ședinței Consiliului UE se cere o investigație independent în cadrul ICAO (Organizația Internațională a Aviației Civile) și imediat blochează spațiul aerian. Cum s-ar spune, mai întâi de toate ar trebuie clarifice situația”, a declarat Cijov la postul de televiziune Rossiya 24.

  Avionul companiei Ryanair, care efectua cursa Atena – Vilnius pe 23 mai, a aterizat în aeroportul din Minsk după ce a primit o avertizare cu privire la existenței unei bombe la bord. Activiștii civici din Belarus au anunțat că în avion se afla Roman Protasevici, unul din fondatorii canalului Telegram Nexta, care e considerat extremist de către autoritățile belaruse. Împotriva acestuia a fost intentat un dosar penal pentru mai multe fapt, inclusiv “organizarea unor dezordini în masă”. Activistul riscă până la 15 ani închisoare.

  Aterizare de urgență a avionului la Minsk și arestarea lui Roman Protașevici, care se afla la bord, nu este prima de acest gen în istoria aviației aeriene.

  Un incident similar de rang înalt a avut loc în 2013. Agenția Centrală de Informații a SUA (CIA) a pus la sol avionul președintelui bolivian Evo Morales la Viena, care se îndrepta spre Moscova, în legătură cu informații despre posibila prezență a lui Edward Snowden la bord. În același timp, autoritățile din Franța, Portugalia, Italia și Spania au refuzat zborul avionul prezidențial în spațiul lor aerian.

  Tematic

  Incidentul din Belarus – o capcană, dar și o acoperire pentru… sute de morți?
  Maria Zaharova dă peste nas Occidentului în cazul incidentului din Belarus
  Iohannis s-a raliat pozițiilor Consiliului European pe relația cu Rusia și cu Belarus
  Tagurile:
  Rusia, Belarus

  Știrile Zilei