22:32 19 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.22
 • USD17.78
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.65
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  439212

  Federația Rusă deține cel mai mare arsenal de arme nucleare, iar acest lucru „ar trebui să îngrozească” țările NATO, scrie publicistul Mark Episkopos.

  BUCUREȘTI, 1 iun - Sputnik. Rusia deține cel mai mare arsenal de arme nucleare tactice din lume, iar acest lucru „ar trebui să îngrozească” țările NATO, scrie publicistul Mark Episkopos într-un articol pentru revista National Interest.

  Explozie
  © Sputnik / Михаил Воскресенский

  Autorul articolului a atras atenția asupra modernizării forțelor armate rusești. Potrivit acestuia, acum în Rusia există între trei și șase mii de unități de arme nucleare tactice. Vorbim despre focoase moștenite din Uniunea Sovietică, precum și despre noi sisteme puternice de arme dezvoltate în ultimii ani.

  "Există un aspect al planificării militare rusești care este puțin probabil să se schimbe în curând și este dorința Moscovei de a se baza pe armele nucleare tactice ca principal factor de descurajare împotriva Organizației Tratatului Atlanticului de Nord", consideră Episkopos.

  El a subliniat că majoritatea armelor nucleare tactice rusești sunt folosite în marină, de exemplu, pe ultimul proiect submarin multifuncțional 885M Yasen-M și pe fregata amiral Gorshkov a proiectului 22350. Dar aceste rezerve, notează autorul articolului, nu sunt necesare Moscovei pentru operațiuni ofensive.

  „Doctrina militară rusă i-a în calcul focoasele nucleare tactice drept protecție împotriva NATO - nu doar un factor de descurajare, ci și unul dintre modurile Rusiei de a juca după regulile generale în cazul unui război complet, pe care nimeni nu şi-l doreşte”, a explicat publicistul.

  Episkopos consideră că, din punct de vedere economic, este mai profitabil pentru Rusia să păstreze stocuri mari de arme nucleare tactice decât să participe la o cursă a înarmărilor cu NATO.

  Conform Fundamentelor politicii de stat privind descurajarea nucleară, pe care președintele Vladimir Putin a semnat-o anul trecut, Rusia consideră armele nucleare doar ca un factor de descurajare și recunoaște utilizarea lor ca o ultimă soluție pentru asigurarea securității naționale.

  Tagurile:
  NATO, Rusia

  Știrile Zilei