15:07 18 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.22
 • USD17.78
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.65
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  13261

  Un nou sondaj arată că peste jumătate dintre rușii chestionați au spus că sunt dispuși să plătească un procent mai mare din venitul lor pentru impozite dacă acest lucru ar creşte sprijinul social pentru cetățenii nevoiași ai ţării.

  BUCUREŞTI, 3 iun – Sputnik. Potrivit unui studiu efectuat de WCIOM, cea mai veche companie de sondaje din Moscova, peste jumătate dintre ruși ar fi dispuși să plătească un procent mai mare din venitul lor pentru impozite dacă acest lucru ar creşte sprijinul social pentru cetățenii nevoiași ai ţării.

  Rezultatele au arătat că 54% dintre cei chestionați ar plăti o sumă mai mare pentru taxe dacă acest lucru ar garanta extinderea serviciilor gratuite – inclusiv educație, asistență medicală și securitate – pentru cei mai săraci ai țării.

  De asemenea, 45% ar fi dispuşi să plătească impozite mai mari dacă asta ar îmbunătăţi accesul general la o calitate înaltă a serviciilor publice, nu neapărat doar pentru cei nevoiași.

  Ambele cifre sunt considerabil mai mari decât proporția rușilor care doresc să plătească mai puțini bani pentru impozite, doar 28% spunând că ar trebui să fie cât mai reduse posibil, potrivit sondajului, citat de RT. 

  În comparație cu restul ţărilor din Europa, Rusia are o rată a impozitului pe venit foarte scăzută. Până la 1 ianuarie a acestui an, a avut un impozit unic simplu de doar 13%, indiferent de nivelul veniturilor. Acum, guvernul a introdus două politici de impozitare separate, cu o cotă de impozitare de 15% pentru cei care câștigă peste cinci milioane de ruble (68.000 de dolari) pe an.

  Decizia de a adăuga 2% în plus, luată de președintele Vladimir Putin în timpul pandemiei de Covid-19, a constituit prima modificare semnificativă a ratei impozitului personal în ultimii 20 de ani. O taxă unică de 13% este în vigoare din 2001 și a fost una dintre primele reforme economice majore ale lui Putin, menite să reducă evaziunea fiscală și să permită guvernului să se bazeze pe un flux de venituri mai stabil.

  Potrivit WCIOM, marea majoritate a cetățenilor (83%) preferă o scară de impozitare progresivă, doar 13% susținând o rată forfetară. Ruşii cu vârsta de peste 60 de ani au fost și mai înclinaţi să fie de acord cu creșterea procentului de impozite pentru cei cu venituri suplimentare (95%).

  Sprijinul pentru impozite mai mari și pentru o rată progresivă se datorează probabil nivelului ridicat de inegalitate a veniturilor din Rusia, un decalaj care s-a accentuat doar în timpul pandemiei. Ivan Tkachev, editorul economic al principalului ziar rus de afaceri RBK, a declarat pentru RT, vara trecută, că pandemia va determina reducerea clasei de mijloc.

  „Inegalitatea va crește probabil pentru că bogații vor rămâne bogați, în timp ce persoanele din clasa de mijloc vor deveni mai sărace”, a spus Tkachev.

  Tematic

  Un deputat rus cere interzicerea produselor Nestle și Coca Cola în Rusia
  Rusia va denunța acordul „Teritorii deschise” cu SUA privind călătoriile diplomatice
  Rusia a înregistrat un preparat care tratează pneumonia celor cu COVID-19
  Tagurile:
  impozite, săraci, Ruși

  Știrile Zilei