16:12 14 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.50
 • USD17.70
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  313191

  Vladimir Putin a anunțat finalizarea lucrărilor de construcție a primei conducte a gazoductului Nord Stream 2. Grupul rus Gazprom este pregătit să furnizeze gaze.

  BUCUREŞTI, 4 iun – Sputnik. Prima conductă a gazoductului Nord Stream 2 este finalizată, iar Gazprom este pregătit să o umple, a declarat președintele Vladimir Putin vineri, 4 iunie, în cadrul unei sesiuni plenare la Forumul Economic Internațional din Sankt Petersburg.

  „Sunt bucuros să anunț că astăzi, acum două ore și jumătate, s-a finalizat instalarea tuburilor pentru prima conductă a gazoductului Nord Stream 2. Lucrările la a doua conductă continuă”, a declarat Putin.

  Potrivit președintelui rus, lucrările de instalare a tuburilor s-au încheiat pe sectorul maritim al conductei.

  Vladimir Putin a mai menţionat că Nord Stream 2 va servi intereselor economice ale Europei ca şi Nord Stream 1 și va garanta furnizarea de gaze către consumatorii europeni.

  „Acest proiect este foarte eficient din punct de vedere economic şi îndeplinește în totalitate cele mai stricte standarde ecologice și tehnice”, a subliniat preşedintele, citat de Sputnik.

  Rusia este pregătită oricând să desfășoare proiecte similare Nord Stream 2 cu alte țări din Europa și din alte zone, având în vedere că astfel de proiecte multilaterale pot stimula redresarea economiei mondiale, a mai spus Putin.

  Nord Stream 2, vizată de sancțiuni din partea SUA

  Nord Stream 2 este alcătuită din două țevi care se desfășoară alături de conducta de gaz existentă, Nord Stream 1, legând Rusia de Germania prin Marea Baltică, după o „călătorie” subacvatică de 1.230 de kilometri. Capacitatea sa totală va fi de 55 miliarde de metri cubi de gaz pe an.

  Cinci grupuri europene partenere ale Gazprom, companiile germane Wintershall și Uniper, OMV-ul austriac, compania anglo-olandeză Shell și cea franceză Engie s-au angajat să finanțeze 50% din proiect, ceea ce înseamnă investiții de până la 950 de milioane de dolari pentru fiecare.

  La 1 aprilie, operatorul proiectului, Nord Stream 2 AG, a anunțat că a instalat 2.339 de kilometri de țevi dintr-un total de 2.460, însemnând 95% din conductă.

  Anunțul vine în contextul în care Statele Unite s-au opus în mod clar proiectului. Însă, în luna mai, după săptămâni de amenințare cu impunerea de măsuri punitive suplimentare împotriva conductei, administrația Biden a decis, în cele din urmă, să nu sancționeze Nord Stream 2 AG și pe directorul său general, Matthias Warnig.

  Tagurile:
  Vladimir Putin

  Știrile Zilei