18:48 23 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.37
 • USD17.97
 • RUB0.25
 • RON4.34
 • UAH0.66
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  288140

  Președintele rus Vladimir Putin a semnat legea pentru denunțarea Tratatului Cerului Deschis, iar documentul a fost publicat pe portalul oficial cu informații juridice.

  BRUXELLES, 7 iun – Sputnik. Tratatul Cer Deschis a fost semnat în 1992 și a devenit una dintre măsurile de consolidare a încrederii de după Războiul Rece, deoarece a permis națiunilor participante să colecteze în mod deschis informații despre forțele militare și activitățile reciproce în zboruri de supraveghere, arată Sputnik

  Anterior, SUA notificase Rusia că nu va mai relua Tratatul Cer Deschis, semnat în 1992, care le-a permis semnatarilor să efectueze zboruri de observație peste teritoriile celuilalt cu anunț prealabil de ultim moment.

  În mai 2020, Statele Unite au început procedura de retragere, care a fost finalizată pe 22 noiembrie. La 15 ianuarie, Ministerul de Externe rus a anunțat la rândul său începerea procedurilor relevante în aceeași direcție.

  Semnat în 1992, Tratatul Cerului Deschis a intrat în vigoare zece ani mai târziu. A permis celor 34 de țări participante să efectueze zboruri de observare neînarmate fiecare pe teritoriul celuilalt. Cu toate acestea, în mai 2020, președintele american de atunci, Donald Trump, a declarat că țara sa va retrage din tratat din cauza presupuselor încălcări ale acestuia din partea Moscovei, lucru pe care Rusia l-a negat, subliniind că toate problemele legate de acord pe care Washington le-a ridicat ar putea fi discutate în cadrul Comisiei Consultative a Cerului Deschis. Participarea SUA la tratat s-a încheiat oficial pe 22 noiembrie, determinând și retragerea Rusiei din acord.

  Tagurile:
  Acord cer deschis, Vladimir Putin

  Știrile Zilei