21:39 13 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.52
 • USD17.69
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  287141

  După ce a acuzat Rusia că și-a intensificat capacitățile militare în Arctica mai mult decât în timpul Războiului Rece, NATO desfășoară exerciții militare în regiune, fiind implicate cel puțin 70 de avioane. Moscova denunță caracterul „provocator” al acestor activități.

  BUCUREŞTI, 8 iun – Sputnik. Luând cuvântul la Consiliul Arctic din Islanda, de la sfârșitul lunii mai, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, părea să dorească să facă din Arctica un „laborator” pentru cooperare direcționată cu privire la provocările comune, cum ar fi lupta împotriva încălzirii globale.

  Două săptămâni mai târziu, NATO a început, pe 7 iunie, unul dintre cele mai mari exerciții internaționale în care sunt implicate avioane de luptă, Exercițiul „Arctic Challenge”, care are loc o dată la doi ani în vecinătatea și deasupra Cercului Polar. Reacționând la aceste manevre, Ambasada Rusiei în Statele Unite a subliniat că aceste activități nu ajută la consolidarea încrederii în Europa.

  „[Exerciţiul] Arctic Challenge, cu participarea forțelor aeriene americane în Europa (USAFE), este provocator. [...] Contrazice declarațiile din partea Washingtonului că nu există o alternativă la efortul de a se asigura dezvoltarea durabilă și pașnică a regiunii arctice”, a declarat misiunea diplomatică într-un comunicat transmis pe Twitter.

  Exercițiul Arctic Challenge (ACE), organizat de forțele aeriene suedeze, finlandeze și norvegiene, a fost lansat în 2013. La a doua ediție, cele trei părți organizatoare au invitat și alte țări partenere. Anul acesta, din partea americană, participă infanteria marină formată din zece avioane F / A-18 Hornet, însoțite de avioane cisternă KC-130 și avioane VMGR-452. De asemenea, aproximativ 250 de pușcași marini vor fi desfăşuraţi în Finlanda.

  „Un nou „teatru al conflictului”?

  Într-un discurs pe teme climatice, susţinut în 19 aprilie, secretarul de stat al SUA a acuzat Rusia că exploatează schimbările climatice pentru a controla noi zone din Arctica, regiune care ar putea deveni un „nou teatru al conflictului”, acuzație respinsă de Moscova. Purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, a acuzat, de asemenea, Rusia că își consolidează capacitățile militare în regiune chiar într-un mod mai intens decât în timpul Războiului Rece.

  „Auzim acuze că Rusia își extinde activitățile militare în Arctica, dar de multă vreme este clar pentru toată lumea că acesta este pământul nostru, teritoriul nostru. Suntem responsabili pentru siguranța ţărmurilor noastre”, a declarat Ministrul rus al Afacerilor Externe Serghei Lavrov, citat de Sputnik France

  „Activitățile militare” ale Rusiei în Arctica sunt „perfect legale și legitime”, a susţinut diplomatul rus în timpul Consiliului Arctic desfășurat la sfârșitul lunii mai în Islanda.

  Moscova atrage atenţia asupra prezenței navelor de război americane în Arctica

  Ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, a afirmat anterior că Statele Unite își sporesc prezența navelor de război în Arctica. Potrivit acestuia, competiția dintre marile puteri mondiale în lupta pentru accesul la resurse și comunicațiile de transport complică situația din regiune.

  Tematic

  Zaharova a vorbit despre o condiție pentru dialogul dintre Rusia și NATO
  “Vom arăta cine e stăpân în casă”: NATO trimite trupe în Ucraina
  Moscova a comentat declarația lui Stoltenber despre Consiliul Rusia – NATO
  Tagurile:
  Arctica, NATO

  Știrile Zilei