04:10 20 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.22
 • USD17.78
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.65
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  Industria militară rusă (161)
  276120

  Oamenii de știință de la Universitatea Politehnică Tomsk (TPU) din Rusia dezvoltă un nano-înveliş unic care poate asigura protecția împotriva radiațiilor, capabil să se autorepare.

  BUCUREŞTI, 9 iun – Sputnik, Doina Crainic. Rezultatele studiului oamenilor de știință de la Universitatea Politehnică Tomsk (TPU) din Rusia au fost publicate în revista academică Metals.

  După cum au explicat experţii, noile materiale rezistente la radiații nu numai că vor menţine siguranța instalațiilor nucleare, dar vor proteja în mod eficient dispozitivele electronice împotriva deteriorării cauzate de radiații. O astfel de protecție este necesară în special în Spațiu, unde radiațiile cosmice pot deteriora cu ușurință echipamentele electronice.

  „După iradierea pentru un timp îndelungat a învelișului nostru cu un flux de protoni, concentrația de defecţiuni fie rămâne neschimbată, fie scade datorită trecerii acestora către limitele straturilor, unde se anihilează reciproc”, a declarat Roman Laptev, profesor asociat al Diviziei pentru Fizică Experimentală a Școlii de Științe și Inginerie Nucleare TPU.

  Cercetătorii de la TPU, citaţi de Sputnik News, consideră că proprietățile învelişului pot crește rezistența la radiații a diferitelor materiale din industria nucleară și spațială. Compozitul, obținut prin pulverizare cu magnetron, este format din cinci straturi de material cu o grosime de aproximativ 100 nm.

  Pentru analiza experimentală a structurii defecţiunilor înainte și după iradiere, a fost utilizată o metodă unică de înaltă precizie: spectroscopia bazată pe extinderea Doppler a liniei de anihilare folosind fluxuri de pozitroni cu energie controlată, au explicat oamenii de știință de la TPU.

  Cercetarea a fost realizată în cadrul proiectului nr. 20-79-10343 al Fundației pentru Științe din Rusia, în cooperare cu experți de la Centrul de Cercetare Weinberg și Laboratorul Dzhelepov pentru Probleme Nucleare al Institutului Comun de Cercetare Nucleară. În viitor, echipa de cercetare intenționează să studieze un material nou la niveluri mai mari de radiație.

  Тема:
  Industria militară rusă (161)

  Tematic

  Un mistreț radioactiv a fost împușcat la Suceava
  Dezvăluirea oamenilor de ştiinţă: Consecințele radioactive ale unei „apocalipse solare”
  Exclusiv: Alertă radioactivă în Transnistria din cauza fierului vechi procurat în România?
  Drona rusească Poseidon - „tsunami radioactiv”? Îngrijorările SUA
  Moarte la Dunăre: sute de mii de deșeuri radioactive
  Tagurile:
  radioactiv

  Știrile Zilei