15:35 13 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.52
 • USD17.69
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  12224

  Valery Kuzmin, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în România, a arătat că Rusia este singurul stat din lume care a oferit posibilitatea producerii vaccinului său anti-Covid 19 în afara țării

  BUCUREȘTI,  10 iun – Sputnik. Valery Kuzmin, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în România, a declarat astăzi în cadrul unei conferințe de presă online că în Rusia sunt la această oră 8 milioane de cetățeni vaccinați cu două doze, și a mărturisit că și el este vaccinat cu Sputnik V, iar singurele efecte secundare pe care le-a resimțit au constat în faptul că a transpirat de câteva ori mai tare.

  Revenind la rolul Rusiei în combaterea pandemiei, Kuzmin a arătat că președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, este cel care a lansat ideea de a coordona eforturile statelor pentru a lupta împotriva pandemiei, dar până acum unele vaccinuri nu sunt aprobate în anumite zone, deși au eficacitate recunoscută de 97 la sută. Kuzmin a vorbit în consecință despre un monopol al unor companii și a atras atenția că ideea de a renunța la copyright-ul vaccinurilor pentru a permite și țărilor sărace accesul la acestea nu a avut reacție pozitivă în Vest. Kuzmin a amintit în acest sens și de cifrele oferite de Forbes care a arată că de la începutul pandemiei Big Pharma a făcut miliarde de dolari.

  Rusia a depășit provocările pandemiei

  Despre Rusia, Kuzmin a arătat că a depășit problemele și provocările pandemiei și că PIB-ul său va crește cu 4 procente comparativ cu anii din perioada dinaintea pandemiei. De altfel, Rusia își scade cheltuielile militare, astfel că, dacă în anii anteriori acestea erau de 3 procente, anul acesta cheltuielile militare nu vor depăși 2,7 procente.

  Kuzmin s-a referit și la faptul că Rusia a pus capăt folosirii dolarilor în Fondul Național al Bunăstării, arătând că nu e o acțiune de sabotaj la adresa dolarului, ci o măsură care a fost luată din cauza faptului că politica și strategiile SUA sunt impredictibile, ceea ce face ca dolarul să fie lipsit de siguranță în relațiile comerciale internaționale.

  Tot astăzi, Kuzmin a anunțat că prima conducta din Nord Stream 2 a ajuns pe coasta Germaniei, iar a doua este gata în curând, toate acestea fiind o nouă dovadă că Rusia este un livrator de bază de energie către Europa, Nord Stream 2 fiind proba vizibilă pentru oricine are ochi să vadă.

  Tot cu privire la acțiunile internaționale ale Rusiei, Kuzmin a arătat că țara sa a preluat conducerea Consiliului Arctic unde are o agendă creativă orientată spre unirea eforturilor statelor arctice pentru un mediu curat și pentru o exploatare rațională.

  Kasparov este maestru de șah sau maestrul lumii?

  Ambasadorul Rusiei la București a răspuns cu o glumă atunci când a fost întrebat despre recentele comentarii ale șahistului Gari Kasparov cu privire la Rusia. Anecdota cu pricina spune că deși Kasparov este mare maestru al șahului, el se crede totuși mare maestru al lumii. Fiind în exil autoimpus și trăind în afara Rusiei, a mai spus ambasadorul, acesta nu știe ce se întâmplă în Rusia, unde 70 - 75 la sută dintre alegători își oferă susținerea pentru președintele țării în alegeri libere și deschise.

  Tematic

  Valery Kuzmin, lecție de comportament corect dată ambasadorilor occidentali
  Dezbatere excepțională despre România și Rusia: Mădălin Ionescu în dialog cu Valery Kuzmin
  Iulian Chifu, făcut praf după obrăznicia față de ambasadorul Kuzmin
  Tagurile:
  Pandemie, COVID-19, Rusia

  Știrile Zilei