21:35 13 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.52
 • USD17.69
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  360203

  Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins invitația de a participa la conferința de securitate de la Moscova, un gest care demonstrează adevăratele intenții ale alianței.

  BUCUREȘTI, 10 iun - Sputnik. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a refuzat să participe la conferința de securitate din iunie, însă încearcă să impună ideea că Moscova este cea care se sustrage dialogului, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE al Rusiei, Maria Zaharova.

  Ea a reamintit că în replică la afirmațiile lui Stoltenberg despre lipsa de deschidere din partea Moscovei, MAE al Rusiei “momentan” și-a exprimat dorința pentru un dialog. “Iar ei continuă să repete întruna: Rusia nu este deschisă pentru dialog, Rusia nu cooperează, nu auzim niciun răspuns – fac totul din punct de vedere informațional pentru a impune opiniei publice prin intermediul mijloacelor de informare în masă percepția că Rusia nu reacționează la dorința NATO de cooperare. Adică, se face totul pentru ca răspunsul nostru să se înece în acest recitativ”, a declarat Zaharova în timpul unui briefing susținut joi.

  “În fiecare zi auzim declarațiile lui Stoltenberg potrivit cărora el vrea să coopereze cu țara noastră, că mingea se află pe terenul Rusiei, că Rusia refuză să dialogheze. La invitația noastră de a participa la conferința de securitate internațională de la Moscova, partea rusă a primit un refuz de a participa la evenimentul indicat.  Oare acest lucru nu demonstrează care sunt adevăratele intenții ale NATO și ale secretarului general?”, a menționat Zaharova.

  „Chintesența poziției noastre este următoarea: noi suntem deschisi pentru dialog cu alianța. Convocarea consiliului Rusia-NATO într-adevăr este necesară, însă doar în cazul în care discuția va fi purtată pe subiecte concrete, îndreptate spre diminuarea tensiunii militare”, a adăugat ea.

  Mai devreme, secretarul general al alianței a declarat că organizația așteaptă un răspuns din partea Moscovei la propunerea de a convoca Consiliului Rusia-NATO.

  Comentând declarația lui Stoltenberg, viceministrul rus de Externe, Aleksandr Grușko, a declarat că Moscova nu evită dialogul cu NATO, însă alianța nu reacționează la propunerile Rusiei de deescaladare și refuză să restabilească contactele la nivelul militarilor.

  Tematic

  Zaharova a vorbit despre o condiție pentru dialogul dintre Rusia și NATO
  ʺZonă interzisăʺ pentru NATO: ʺIskandereleʺ rusești au fost echipate cu rachete noi
  Senator rus: NATO e într-o moarte cerebrală
  “Vom arăta cine e stăpân în casă”: NATO trimite trupe în Ucraina
  Moscova consideră că exercițiile militare ale NATO în Arctica sunt o provocare
  Lumea nu va fi „globul NATO și nici cel al UE”
  Ce spune Putin despre divizarea oamenilor, Ucraina și NATO
  Tagurile:
  Maria Zaharova, Jens Stoltenberg, Rusia

  Știrile Zilei