21:25 12 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.21
 • USD17.34
 • RUB0.27
 • RON4.02
 • UAH0.74
  Юрий Рошка

  Iurie Roșca: România devine cel mai important partener al SUA, în regiune

  © Sputnik / Мирослав Ротарь
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  20653

  România va deveni cel mai important partener al SUA în regiunea Mării Negre, în contextul diminuării încrederii în Turcia. Republica Moldova nu va adera la NATO, însă prezența militară a blocului euro-atlantic în regiune ar putea spori.

  CHIȘINĂU, 10 aug — Sputnik. În cazul în care Turcia iese din joc, România rămâne cel mai important partener al SUA în regiunea Mării Negre, consideră jurnalistul și politicianul Iurie Roșca.

  "Odată ce în ultimele două decenii și jumătate conducătorii români au pierdut capacitatea de a lua decizii de sine stătătoare, se pare că vor fi luați sub umbrela americană. Din acest punct de vedere, ne putem aștepta la noi inițiative și manevre a trupelor NATO în RM", a declarat acesta pentru Sputnik Moldova.

  În opinia lui Roșca, în contextul schimbării poziției Turciei în regiune, opțiunea aderării Republicii Moldova la structurile euroatlantice este exclusă, însă prezența NATO în regiune ar putea să sporească, pentru a compensa diminuarea încrederii în Turcia.

  "Nu poate fi nici vorba de aderarea Moldovei la NATO. Cu toate acestea, ei vor încerca să compenseze în regiunea noastră diminuarea încrederii în Turcia. În primul rând, prin intermediul României, dar într-un anumit fel și prin Republica Moldova și, în același context, prin Ucraina".

  „Ucraina nu este membru NATO, însă Ucraina este un vasal direct și satelit al SUA", a conchis Iurie Roșca.

  Tematic

  Expert rus: România în locul Turciei și extinderea SUA în regiune
  Tagurile:
  NATO, SUA, România, Federația Rusă, Turcia, Iurie Roșca, Republica Moldova, Turcia, România


  Știrile Zilei