21:44 24 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.47
 • USD17.98
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.66
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  288274

  În cazul unei ipotetice explozii a bombelor nucleare în zona Deveselu, consecințele ar putea fi dezastroase pentru România.

  CHIȘINĂU, 18 aug — Sputnik. În cazul exploziei unei singure bombe nucleare B-61 la Deveselu, ar putea provoca în primele clipe aproximativ 3 mii de morți și 11740 de răniți, afectând o suprafață de 11 mii kilometri pătrați, potrivit unei simulări pe site-ul nuclearsecrecy.com. Cu toate acestea, numărul real al victimelor nu poate fi determinat exact, depinzând de mai mulți parametri.

  În urma exploziei unei singure bombe, mingea de foc ar putea ajunge la 2,09 km, în funcție de înălțimea la care are loc detonarea. În cazul în care bomba explodează la suprafață, cantitatea emanațiilor radioactive crește semnificativ.

  Unda de șoc a detonării poate ajunge la 7,25 km. În cazul exploziilor a 20 de bombe, toate clădirile aflate în apropiere vor fi distruse, iar numărul morților s-ar putea ridica la 100%.

  Numărul morților se poate ridica la 11700, iar al celor răniți la peste 50 de mii.

  Raza radiației (500 rem):  poate ajunge la 15 km. În cazul lipsei unui tratament medical urgent, numărul morților în această zonă poate ajunge de la 50 la 90 la sută din populație. Moartea poarte surveni de la câteva ore la câteva săptămâni.

  Efectul exploziei Bombei nucleare B61
  Efectul exploziei Bombei nucleare B61

  În raza de 140 km, radiația termină provoacă arsuri de gradul trei și distrugerea terminațiilor nervoase, fapt care determină persoana să nu simtă durerea. În consecință, acestea pot provoca răni sau invaliditate, fiind nevoie de operații de amputare. Unda șoc, cu o amplitudine mai slabă, ar putea ajunge și la București, chiar ar depăși cu mult orașul spre est.

  Reamintim că portalul EurActiv a comunicat că SUA a început mutarea a 20 de bombe nucleare B-61 de la baza militară Incirlik din Turcia, la baza militară de la Deveselu, România. Ministerul de Externe al României a negat informația.

  Tematic

  News Alert: SUA mută bombele nucleare din Turcia în România
  Șocant: armele nucleare din Turcia ar putea ajunge pe mâinile teroriștilor
  Tagurile:
  deveselu, Bomba nucleara, Explozie nucleară, b61, NATO, Deveselu, România

  Știrile Zilei