15:36 15 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.28
 • USD17.32
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.74
  Bombă nucleară

  SUA testează opinia publică în cazul mutării armelor nucleare în România

  © Sputnik / Mihail Mokrushin
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  17412

  Informația cu privire la demararea mutării armelor nucleare din Turcia în România ar putea reprezenta un test al opiniei publice de către americani. O astfel de operațiune este costisitoare și complicată din punct de vedere tehnic, politic și militar.

  CHIȘINĂU, 18 aug — Sputnik. Informația cu privire la transferarea armelor nucleare din Turcia în România ar putea reprezenta un test al opiniei publice înaintea luării unei astfel de decizii, care va fi una costisitoare pentru Washington, a declarat joi agenției RIA Novosti fostul director al direcției pentru relații internaționale și acorduri al Ministerului Apărării din FR, general-locotenentul Evghenii Bujinski.

  "Transferul armelor nucleare este o problemă dificilă din punct de vedere politic, tehnic și militar. E mult mai complicat decât încărcarea și transportarea unor muniții. Este nevoie de construcția unei infrastructuri necesare în România, a unor depozite speciale. Toate acestea sunt costisitoare și din câte cunosc, în bugetul Pentagonului nu sunt prevăzute astfel de cheltuieli. Această informația pare a fi doar o sondare a opiniei publice", a declarat Bujinski.

  Acesta a mai adăugat că în cazul în care informația despre transferul bombelor nucleare se va adeveri, acest pas va demonstra nivelul de degradare la care au ajuns relațiile bilaterale dintre SUA și Turcia.

  "În prezent, baza militară Incirlik, unde este păstrat arsenalul nuclear, se află sub supravegherea strictă a turcilor, luând în considerație faptul că puciștii au început să acționeze anume de acolo, de acolo se alimentau și decolau bombardierele, de acolo liderii tentativei loviturii de stat își transmiteau ordinile", a subliniat expertul.

  Potrivit unor date, în baza militară Incirlik din Turcia, care se află la 100 km de frontieră cu Siria, sunt păstrate peste 50 de unități de focoase nucleare.

  Informația cu privire la demararea procesului de mutare a bombelor nucleare din Turcia în România a apărut pe portalul belgian EuroActiv, care face referire la două surse independente.

  Tematic

  Bucureștiul respinge categoric informațiile despre armele nucleare la Deveselu
  Vezi efectul distrugător în cazul exploziei bombelor nucleare la Deveselu
  News Alert: SUA mută bombele nucleare din Turcia în România
  Șocant: armele nucleare din Turcia ar putea ajunge pe mâinile teroriștilor
  Tagurile:
  Bomba nucleara, Evghenii Bujinski, Incirlik, România


  Știrile Zilei