13:46 17 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.85
 • USD17.69
 • RUB0.28
 • RON4.20
 • UAH0.68
  UE

  Opinie: România trebuie să-și reducă dependența față de UE

  © Photo: European Parliament
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  8032

  În următorii ani sarcina clasei politice de la București trebuie să fie reducere dependenței față de Uniunea Europeană, afirmă Dragoș Damian, directorul general al „Terapia Cluj", într-un articol publicat în Capital.ro.

  CHIȘINĂU, 19 aug — Sputnik. "Suntem captivi în toate felurile față de uniune și probabil țara cu cel mai mare abandon de suveranitate economica dintre toate cele 27. Așa că mai mult ca sigur problema următorilor 5 ani, în care partidele politice vor reveni la conducerea țării nu este sustenabilitatea economiei de consum ci reducerea dependenței economice de UE (a cărei creștere economica atâta câtă este, se bazează paradoxal inclusiv pe consumul din România!)", afirmă autorul.

  În opinia lui Damian, o economie bazata pe consum ar putea fi pe deplin sustenabilă dacă s-ar baza pe consum de produse domestice.

  „Din păcate românii nu au nici cel mai mic imbold de a consuma fabricat în orașul lor, cum îl au de exemplu polonezii, care sunt dați tot timpul de exemplu. De altfel, viralul că fabricat în România este de slabă calitate este atât de inoculat, încât sunt evitate până și produsele fabricate în țară la noi de către multinaționale — chiar daca acestea incorporează un nivel important de inovație”, a dai declarat autorul articolului.

  Potrivit lui, opțiunile României de a ieși din aria de influență economică a UE sunt limitate și pline riscuri, în condițiile în care partenerii strategici americani, la fel ca și UE, îi doresc pe români doar consumator, majoritatea exporturilor din afara uniunii nu includ capitalul românesc, iar pe frontul de Est se face totul posibil pentru a-i ostiliza pe ruși.

  În opinia autorului, politicile guvernului trebuie să se bazeze, mai întâi de toate, pe crearea și multiplicarea de noi locuri de muncă, efectuarea unor investiții publice, investiții industriale cu transfer de energie, încurajarea antreprenorialului productiv, combaterea muncii la negru prin formule de regândire a taxării muncii în acord cu productivitatea.

  Tematic

  Protestul transportatorilor: "nu umflăm contul multinaționalelor"
  Agricultorii români bat alarma: suntem în captivitatea multinaționalelor
  Le Pen la Sinaia: contestatarii mei sunt multinaționalele antidemocratice
  Tagurile:
  Economie, Uniunea Europeană, Uniunea Europeană, România


  Știrile Zilei