06:26 21 Ianuarie 2018
Chişinău-4°C
În direct
  Glob

  Un expert român propune pragmatism în relaţiile româno-ruse

  © RIA Novosti. Рамиль Ситдиков |
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  15042

  Din 1990, politicienii au uitat că România are interese de natură economică în mai multe spaţii. Nu se ştie nimic despre Rusia şi nu sunt depăşite încă prejudecăţile după un sfert de secol de la căderea comunismului.

  BUCUREŞTI, 12 oct — Sputnik. Sâmbătă, 8 octombrie, în România s-a lansat Asociţia Geopolitica Estului (AGE), un proiect coordonat de politologul Mariu Văcărelu, conform analizei acestuia.

  Marius Văcărelu îşi propune ca prin noua asociaţie să aducă un suflu nou aspiraţiilor economice, sociale, culturale şi geopolitice în România. În analiza pe care a publicat-o pe site-ul asociaţiei, Mariu Văcărelu atrage atenţia asupra marilor lipsuri ale politicii româneşti.

  " […] decidenții politici au uitat că România are interese de natură economică și politică în multe spații, mai ales acolo unde industria românească a dat dovadă de pricepere și a exportat bunuri de calitate, ori a construit obiective industriale la cererea diferitelor țări", scrie politologul.

  Drept urmare, România a pierdut piețe de desfacere care ar fi putut să aibă performanţă — mobilă, produse agricole, mașini și echipamente. Despre Rusia nu se ştiu decât prejudecăţile:  ştim că preşedintele ţării este Vladimir Putin, am auzit despre Gazprom, urși, conducte şi KGB.

  Însă, argumnează politologul, se neglijează faptul că "în Moscova sunt sute de universități și centre de cercetare, cu specialiști emeriți, care influențează procesul decizional din Federația Rusă".

  În consecinţă, autorul recomandă ca România și Rusia să aibă o relație mai pragmatică decât au avut până acum, bazată pe respect şi încredere. și mai ales mai multe reușite în colaborare.

  În fond, Rusia are o suprafața de aproximativ 72 de ori mai mare decât a României, populația de aproximativ 7 ori mai mare, PIB / GDP de aproximativ 9 ori mai mare, iar PIB / GDP / capita este mai mare în favoarea Rusiei, cu o diferență de mai puțin de 5000 de dolari, iar din punct de vedere militar şi politic, Rusia surclasează de zeci de ori statul român.

  Tematic

  Delegație din Rusia, la inaugurare unui cimitir militar din România
  Tagurile:
  Europa de Est, Geopolitica, Marius Văcărelu, Europa de Est, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei