21:03 20 Ianuarie 2018
În direct
  NATO

  Presa norvegiană: NATO se pregătește de un război cu Rusia

  © Sputnik/ Георгий Базаев
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  93624

  Decizia de a plasa trupe suplimentare în Europa de Est arată că Alianța pregătește o escaladare de proporții a forțelor militare în Europa de la începutul războiului rece încoace, scrie publicația norvegiană Steigan blogger, citată de RIA Novosti.

  CHIȘINĂU, 30 oct — Sputnik. Membrii NATO intenționează să plaseze în apropierea frontierelor rusești în jur de 4 mii de soldați, la care, în caz de necesitate, s-ar alătura forțele operative în număr de 40 de mii de militari, scrie autorul materialului.

  Cu susținerea subunităților din Franța și Danemarca, Marea Britanie va desfășura în Estonia 800 de soldați, dotați cu tehnică militară. În afară de aceasta, în premieră de la căderea regimului nazist Germania s-a oferit să trimită trupe în apropierea frontierei cu Rusia. În același timp, a fost luată decizia cu privire la plasarea a 330 de soldați din SUA în Norvegia, care nu s-a implicat în astfel de manevre chiar și în cele mai tensionate clipe ale războiului rece, subliniază publicația.

  Conducerea Alianței nu se obosește să repete că atacul asupra oricărui membru NATO va fi tratată drept un atac asupra tuturor statelor membre. Cu toate acestea, nu este clar despre ce fel de atac ar putea fi vorba. Nu există nici un fel de semnale că Rusia s-ar pregăti de o confruntare militare cu vreun stat. În rezultat, aceste măsuri de apărare se transformă într-o escaladare agresivă unilaterală din partea NATO, care încearcă să provoace un război și destabilizează Europa, menționează autorul articolului.

  Cu toate acestea, există și cei pentru care o astfel de mobilizare a forțelor împotriva inamicului ar putea fi una profitabilă. Pregătirile militare stimulează industria de apărare și reprezintă un mijloc de suprimare a opoziției în interiorul țării. În situația în care Europa s-a adâncit în probleme economice și politice, planurile NATO cad la țanc, conchide publicația.

  Tematic

  "Am văzut doar vârful aisbergului", expert rus despre trupele NATO din România
  NATO vrea să-și sporească prezența în Marea Neagră. Reacția Rusiei
  Tagurile:
  Război, NATO, Uniunea Europeană, Federația Rusă, Uniunea Europeană, Norvegia, Federația Rusă
  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei