15:22 15 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.44
 • USD17.10
 • RUB0.24
 • RON4.01
 • UAH0.63
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  28633

  Victoria PSD reprezintă o recuperare a ideii de suveranitate națională. Noua guvernare de la București ar putea restabili relațiile pozitive dintre România și Federația Rusă.

  CHIȘINĂU, 12 dec — Sputnik. Sociologul român Cristi Pantelimon respinge ideea că victoria PSD s-ar datora unei erori tactice a PNL, ci reprezintă "o recuperare în pas moderat a ideii de suveranitate națională", remarcând faptul că social-democrații au reușit să câștige detașat în toate provinciile istorice ale țării. Astfel a comentat Cristi Pantelimon, fiind solicitat de agenția Sputnik Moldova-România. 

  În opinia lui, USR are profilul unui partid hiperoccidentalizant "într-o țară care, fundamental, nu aderă la valorile liberale occidentale", iar din aceste considerente, nu are perspective în viitorul apropiat. 

  "El nu va trece, probabil, niciodată, de pragul formațiunilor politice "asistate". De data aceasta, USR a profitat de degringolada din PNL. Dar, alături de un PNL autentic național și un PSD realmente social, USR își va pierde rațiunea de a fi", consideră Cristi Pantelimon. 

  Fiind întrebat care sunt șansele formării unei coaliția în noul legislativ, acesta a declarat că cea mai probabilă formulă ar fi PSD-ALDE, cu o eventuală aderare și a UDMR-ului. 

  De asemenea, sociologul este de părere că PSD este "un partid cu potențial eurasianist real", spre deosebire de PNL, ceea ce ar putea favoriza restabilirea relațiilor dintre România și Federația Rusă. 

  "E firesc să așteptăm un început de normalizare a relațiilor României cu Rusia și, pe cale de consecință, o tratare a problematicii Republicii Moldova în cheia unui calm strategic, fără stridențele atlantiste de până ieri", a explicat expertul. 

  Acesta și-a exprimat speranțele că noua guvernare de la București va reușit să aibă o relație pozitivă cu Republica Moldova, însă acest lucru depinde și de autoritățile de la Chișinău. 

  "Evident, multe lucruri vor depinde de autoritățile de la Chișinău, dar deja se pare că anumite semnale pozitive au pornit inclusiv din partea acestora din urmă", a conchis Cristi Pantelimon. 

  Tematic

  Bogdan Duca: victoria PSD este o reacție la schimbările din lume
  Despre alegeri cu sens și disprețul față de politică
  Tagurile:
  Cristi Pantelimon, USR, Alegerile parlamentare 2016, PSD, România, Federația Rusă, Cristi Pantelimon, Federația Rusă, România


  Știrile Zilei