17:28 12 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.22
 • USD17.43
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.71
  Bogdan Duca

  României îi lipseşte cultura civică şi modestia înţelepciunii

  © Facebook / Bogdan Duca
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  11422

  Românilor le lipsește cultura civică și spiritul de negociere, prin care se pot constitui proiecte durabile în timp, afirmă analistul român Bogdan Duca.

  BUCUREȘTI, 24 ian — Sputnik. României îi lipseşte cultura civică şi modestia înţelepciunii, afirmă analistul Bogdan Ducă într-un articol publicat pe blogul său personal cu prilejul aniversării a 158 de ani de la "Mica Unire".

  El menționează că statul român nu s-a născut eroic "în fum de bătălie”, ci „ca rezultat al unui context politic internaţional şi al capacităţii clasei politice româneşti de a specula şi negocia”, iar „lucrurile mari și durabile se fac cu gesturi mărunte, politice, cu negocieri inteligente, fără pasiuni gratuite”. Asta mai poate însemna „ignorarea parlamentarismului, în favoarea unor eroi individuali”.

  „Statul român se naşte dintr-o negociere politică la nivelul întregii societăţi moldoveneşti şi valahe, Cuza fiind doar unul din rezultate, nu eroul. Dar aşa ne place nouă: să dispreţuim parlamentarismul şi să ne agăţăm de eroi individuali", scrie Duca.

  Conştiinţa civică românească, consideră autorul, vibrează mai degrabă la gândul lui 13 iunie 1990. „E mai cool când un miting de hăbăuci sfidează nişte alegeri democratice, decât atunci când o mână de politicieni pragmatici, construiesc o ţară", adaugă el, referindu-se la manifestațiile care au avut loc în ultimele zile în București și alte orașe ale României.

  "Într-o Românie în care Parlamentul este o instituţie prost văzută, ba chiar dispreţuită, în care un miting este considerat o formă de legitimare democratică, iar nişte alegeri sau o iniţiativă legislativă cu milioane de semnături, strânse conştiincios şi cuminte, pot fi „invalidate" prin uitare sau inepţii discursive, 24 ianuarie nu are ce să spună, scrie acesta.

  "României îi lipseşte cultura civică şi modestia înţelepciunii….Avem totuşi 158 de ani ca existenţă: ar trebui să mai „îmbătrânim" şi noi în ale politicii, fraţi români…", conchide autorul.

  Tematic

  Candu și Dragnea, declarații surprinzătoare despre credit și unire
  Tagurile:
  parlamentarism, Cultura civică, Muntenia, Mica unire, Moldova, Bogdan Duca, România


  Știrile Zilei