23:27 15 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.52
 • USD17.71
 • RUB0.27
 • RON4.12
 • UAH0.71
  Map Of Europe

  Phil Butler: Europa de Est se reorientează spre Rusia

  © Flickr / gingerbeardman
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  416124

  Pe măsură ce proiectul european pare să intre în haos, multe țări din fostul bloc estic încep să realizeze că s-au grăbit în a decide să se alăture "familiei europene", iar acum privesc spre Rusia.

  BUCURESTI, 18 mart — Sputnik. În Uniunea Europeana, Germania şi ţările din Occident au prosperat, în timp ce ţările din centrul şi estul Europei au sărăcit de când au intrat în blocul comunitar, a declarat politologul Phil Butler pentru Sputnik International.

  "Țările din fostul bloc sovietic sunt un fel de test de turnesol care arată că UE nu a jucat corect niciodată. Germania și ţările central europene au prosperat un timp, în timp ce alte națiuni au fost lăsate să stagneze", a declarat analistul pe probleme de politică est-europeană Phil Butler.

  Butler scrie că UE şi NATO au eșuat în Europa de Est. În Moldova, "majoritatea moldovenilor sunt pentru un parteneriat strategic cu Rusia".

  Butler citează pe actualul preşedinte al Partidului Socialist din Moldova, Zinaida Greceanîi. Acesta a declarat că în 2014, actuala coaliție pro-europeană din Parlament a semnat un acord cu privire la asocierea cu Uniunea Europeană, dar nu s-a materializat niciun progres economic.

  Ungaria a început o colaborare cu Rusia, iar Bulgaria, la sud de România, nu a fost niciodată un satrap occidental. În Ungaria, 75% dintre cei chestionați sunt de acord cu relațiile pragmatice cu Rusia, spre deosebire de doar 5% care nu sunt de acord.

  Analistul scrie că schimbările de la București şi corupția reală, situația în curs de desfășurare din Greciei, Serbia și Slovenia trimit un "semnal clar" de reorientare spre Rusia.

  Tematic

  Erdogan: „Rușine UE. Dezaprob principiile, valorile și justiția UE"
  Tagurile:
  Europa de Est, Phil Butler, Rusia, Bulgaria, Ungaria, Moldova, România


  Știrile Zilei