21:18 07 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Fruits and vegetables

  Franța a pierdut 8 miliarde de euro din cauza sancțiunilor anti-rusești

  © Fotolia / Aleksandar Mijatovic
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  13310

  Jurnalistul Eric de La Chesnais publică în renumitul ziar francez Le Figaro un articol despre pierderile enorme pe care le-au avut de suportat fermierii francezi din cauza embargoului anti-rusesc. Prezentăm mai jos traducerea intergrală a articolului.

  de Eric de La Chesnais

  Vizita lui Vladimir Putin în Franța a trezit mari speranțe în rândurile fermierilor francezi, care își doresc cât mai repede anularea embargoului rusesc ca drept răspuns la sancțiunile impuse Rusiei de către comunitatea internațională.

  Începând cu anul 2014 embargoul rusesc a făcut ca o mare parte din firmele care activează în sectorul agroalimentar din UE să înregistreze mari pierderi.

  Produsele alimentare din UE, o bună parte proveneau din Franța, care erau interzise a fi comercializate în Rusia erau următoarele: carnea de porc, produsele lactate, fructele și legumele. Pierderile suportate de către fermieri sunt estimate aproximativ la 8,1 miliarde euro.

  „Deși Franța niciodată nu a fost pricipalul exportator de produse agroalimentare — fiind întrecută de țări ca Germania, Olanda și Polonia — canalizarea acestei producții doar pe piața europeană, adică internă, a determinat scăderea prețurilor", a declarat Philipe Chalmin, pofesor de economie în cadrul Universite Paris-Dauphine.

  În urma sancțiunilor cel mai mult au avut de suferit pruducătorii de carne de porc, lapte, fructe și legume.

  „Bine că China s-a oferit să ne ajute oferindu-ne piața sa internă, dar primii doi ani de embargo au adus mari prejudicii sectorului agroalimentar", a menționat Paul Auffray care este președintele Federației producătorilor de carne de porc din Franța.

  În perioada anilor 2014-2016 prețul pentru un kilogram de carne de porc a scăzut mai mult de 20 de eurocenți, astfel producătorilor li sa creat un prejudiciu de 500 milioane de euro. Este adevărat că peste un an aceste pierderi au fost compensate parțial datorită cererii tot mai mari din partea consumatorilor din China care a făcut ca prețurile să crească până la 20%.

  Acest embargo a creat condiții benefice sectorului din economia Rusiei ce ține de creșterea animalelor, astfel obținând un impuls destul de puternic pentru a se dezvolta în continuare.

  „Noi avem informația din propriile noastre surse din acest domeniu că la momentul de față Rusia încearcă să își asigure dificitul de carne de porc dezvoltând producția sa proprie", a mai adăugat Paul Auffray.

  Secretarul general al Federației producătorilor de lapte, Andre Bonnard, spune că rușii au început să-și dezvolte propriul sector de producere a laptelui în Franța, unii chiar și-au procurat vaci de rasă Montbéliarde. Acest embargo a făcut ca pe piața franceză să se acumuleze un surplus de 300 de mii de tone de cașcaval care era prevăzut pentru export și care a dus la căderea prețurilor la aceste produse.

  Căderea prețurilor cu 50 %

  Cel mai mult au fost afectați producătorii de fructe și legume.

  „Imediat a doua zi după ce a fost anunțat embargoul din partea Rusiei prețurile au căzut de două ori", susține Luc Barbier care este președintele Federației producătorilor de fructe din Franța.

  Spre exemplu să luăm merele. Daniel Sauvaitre care este președintele Asociației producătorilor de mere și pere spune că Franța care exportă 2,5% din producția sa în Rusia a reușit, parțial, să compenseze pierderile din contul redericționării producției pe piețile din Asia, dar afluxul de mere poloneze care a invadat piața locală a făcut să cadă vertiginos prețurile la aceste produse în urma căruia nu s-a mai reușit revenirea prețului la nivelul anilor 2014.

  Natura ablwrret vacuum! (Aristotel) În această perioadă de când durează embargoul pe piața rusească a apărut noi țări exportatoare. Spre exemplu la moment Belarus asigură cu produse lactate întreaga cerere care există din partea consumatorilor ruși. Nefericirea unora poate face pe alții fericiți. Unii producători francezi se bucură de faptul că compania lor se află în proximitatea Rusiei.

  Tematic

  Merkel a spus când vor fi anulate sancțiunile în raport cu Rusia
  Parteneriatul strategic "UE-Rusia", dorit, dar ireal pe fondul sancțiunilor
  Ungaria a estimat pierderile suportate în urma sancțiunilor antirusești
  Surse: Trump a pregătit ordinul de anulare a sancțiunilor antirusești
  Obama încearcă să îi „pună piedici" lui Trump impunând noi sancțiuni Rusiei
  Presa: În pofida sancțiunilor, companiile germane doresc să investească în Rusia
  Tagurile:
  francez, antirusești, fermier, sancțiuni, Jurnalist, Le Figaro, Eric de La Chesnais


  Știrile Zilei