21:56 24 Iunie 2018
În direct
 • EUR19.53
 • USD16.92
 • RUB0.27
 • RON4.18
 • UAH0.64
  British lawmakers in the Houses of Parliament

  Marea Britanie riscă noi alegeri parlamentare anticipate

  © AP Photo / Parliamentary Recording Unit
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  Alegerile parlamentare din Marea Britanie 2017 (11)
  16310

  Marea Britanie ar putea intra în noi alegeri parlamentare anticipate, în cazul în care conservatorii nu vor reuși să formeze o coaliție

  BUCUREȘTI, 9 iun — Sputnik. Marea Britanie riscă noi alegeri parlamentare anticipate, în cazul în care conservatorii nu vor reuși să obțină susținerea altor forțe din parlament pentru un nou Cabinet de Miniștri, scrie publicația The Guardian, care ia în calcul câteva scenarii ale evoluției politice post-electorale.

  La alegerile parlamentare anticipate din 8 iunie Partidul Conservator a reușit să obțină cele mai multe locuri în organul legislativ (316), însă a pierdut majoritatea necesară pentru formarea unui guvern monopartinic. "Pachetul de control" presupune cel puțin 326 de mandate de deputat.

  Publicația britanică menționează că astfel de situații au fost foarte rare în istoria contemporană a Marii Britanii: una având loc în 1974, iar cea mai recentă în anul 2010.

  Imediat după anunțarea primelor rezultate, liderul Partidul Laburist, Jeremy Corbyn, a declarat că nu intenționează să formeze o coaliție cu conservatorii, insistând asupra unui guvern minoritar. La rândul lor, liberal-democrații au exclus orice coaliție atât cu laburiștii, cât și cu conservatorii.

  Pe de altă parte Partidul Național Scoția s-a arătat deschis spre "o alianță progresistă, care ar promova politici progresiste", iar Verzii (ecologiștii) s-au arătat dispuși mai curând să formeze o coaliție cu laburiștii.

  Potrivit The Guardian, pentru depășirea crizei politice, există două căi: fie că liderul partidului care a obținut cele mai multe mandate le propune partidelor mai mici formarea unei coaliții de guvernare și partajarea funcțiilor ministeriale și cu stabilirea unei agende politice comune, fie se procedează la o înțelegere informală cu partidele mici, care ar accepta să susțină doar legea bugetului și guvernul, implicându-se formal în actul de guvernare.

  În cazul în care conservatorii nu vor reuși să obțină susținere în legislativ, liderul laburist, Jeremy Corbyn, ar putea încerca să convingă Partidul Național Scoțian, Liberal-Democrații, partidele naționaliste din Irlanda de Nord și verzii să formeze o coaliție de guvernare, însă acest scenariu este cel mai puțin probabil, menționează The Guardian.

  O salvare ar putea veni din partea DUP (Partidul Democrat Unionist), cea mai mare formațiune politică din Irlanda de Nord, care a reușit să obțină 10 mandate și este apropiată de echipa actualului premier Theresa May. Unicul impediment ar fi pozițiile radicale ale DUP, care se opune instituționalizării căsătoriilor între persoane de același sex, eliminării interdicției pentru efectuarea avorturilor, precum și combaterii schimbărilor climatice. Luând în considerație platforma politică radical conservatoare a DUP, unioniștii nu vor accepta sub nicio formă o coaliție cu laburiștii.

  Cel mai pesimist scenariu, în cazul eșuării tuturor negocierilor, presupune dizolvarea parlamentului și organizarea unor noi alegeri legislative anticipate, care ar putea avea loc, cel mai probabil, în luna august al acestui an. 

  Тема:
  Alegerile parlamentare din Marea Britanie 2017 (11)
  Tagurile:
  Alegerile parlamentare din Marea Britanie, Rezultate, Guvernul, Jeremy Corbyn, Marea Britanie
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei

  • German Chancellor Angela Merkel attends a plenary session of German parliament Bundestag in Berlin, Tuesday, Nov. 21, 2017

   Liderul Partidului Social Democrat, Andrea Nahles, a lansat o tiradă verbală Uniunii Sociale Creștine, partidul aliatul bavarez al Uniunii creștine-democrate, pentru modul său de acțiune "murdar". Ea l-a criticat pe ministrul german de Interne, Horst Seehofer, care vrea controale mai stricte la frontiere, pe motiv de "amenințare pentru Europa".

   1274
  • Страны мира. Турция

   Astăzi în Turcia se desfăşoară alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate. În cazul în care niciunul dintre candidații prezidențiali nu obține majoritatea voturilor în primul tur al alegerilor, va avea loc un al doilea tur de scrutin pe 8 iulie, cu participarea a doi candidați care vor acumula cele mai multe voturi.

   125
  • Klaus Iohannis

   Iohannis aruncă gaz peste casa în flăcări. Va arde și el odată cu ea? Sunt convins că istoria va consemna cea mai semnificativă parte a trecerii sale, ce rămâne din el și fapte sale: cenușa toxică în vântul turbat.

   1164