21:24 18 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.42
 • USD17.60
 • RUB0.28
 • RON4.08
 • UAH0.73
  Traian Băsescu

  Traian Băsescu aruncă o piatră spre americani!

  © AFP 2019 / THIERRY CHARLIER
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  121243

  Fostul președinte dă peste nas propunerii Congresului: de ce să plătim acum, când "pot deplasa câteva Patriot de-ale lor"?

  BUCUREȘTI, 21 iul — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Discuție furtunoasă aseară la B1 Tv, cu Traian Băsescu în mare formă. După ce s-a lansat în mai multe atacuri împotriva politicienilor, Băsescu a comentat că pentru preşedintele Iohannis, "pentru onorabilitatea lui este vital ca România să cheltuiască două procente din PIB anul acesta".

  Dar este posibil ca Guvernul să majoreze salariile și să realizeze promisiunile, iar în același timp să aibă și 2% pentru Apărare? Traian Băsescu apeciază că da, este posibil, "cu bani împrumutați".

  "Cu bani împrumutaţi pot să le facă pe amândouă", a declarat Băsescu — dar imediat a lansat un fel de provocare către americani: România să primească rachetele Patriot, dar să nu le plătească deodată, ci în timp.

  "Americanii au potenţial să deplaseze câteva baterii de rachete Patriot", a spus Băsescu, sugerând deci că nu ar fi vorba de o înțelegere cu producătorii Raytheon și Lockheed-Martin, ci cu statul american, deci să preluăm din ceea ce ai au disponibil deja. Iar plata — "le plătim în timp", a spus Băsescu, asta în ciuda celor expuse în avizul Congresului SUA.

  Cu alte cuvinte, Traian Băsescu, cunoscut pentru subtilitatea sa, aruncă acestă provocare SUA — de ce să vă dăm acum 4 miliarde, când voi oricum aveți sisteme disponibile și vă putem plăti în timp.

  De precizat că instalația de lansare a rachetelor a celebrei baze de la Deveselu este un VLS 41 luat de pe un distrugător al marinei americane, deci un second hand "refurbished", chestiune de care Traian Băsescu nu a știut atunci, cel puțin după afirmațiile comendorului Valentin Vasilescu — iar acum vrea să le întoarcă "știința" americanilor.

  Sau, cine știe ce idei are abilul fost președinte al României? Oricum, cert este că Traian Băsescu nu prea spune nimic întâmplător…

  Tematic

  Achiziţia României - mai multe sisteme de apărare Patriot în Europa de Est
  SUA aduc sisteme antirachetă „Patriot” în România
  Tagurile:
  Deveselu, Americani, Sisteme Patriot, SUA, Klaus Iohannis, Traian Băsescu, România


  Știrile Zilei