08:52 16 Decembrie 2018
În direct
 • EUR19.65
 • USD17.27
 • RUB0.26
 • RON4.22
 • UAH0.62
  Mihai Gâdea

  Mihai Gâdea a demonstrat: "România va pierde 4.4 miliarde euro în proces"

  © Facebook / Mihai Gâdea
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  56203

  Împreună cu un fost șef al spionajului, cunoscutul realizator a prezentat argumentele pentru care statul va pierde cel mai mare proces - "ținut secret de stat"

  BUCUREȘTI, 8 aug — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Statul român ar putea intra într-o criză majoră. Pe lângă cheltuielile imense cu achizițiile de tehnică militară — situate între 4 miliarde euro, suma de bază, oficială, și 10 miliarde, după alte estimări, în viitorul apropiat apare și ipoteza pierderii procesului cu Gabriel Resources, compania-mamă a Roşia Montană Gold Corporation.

  Cunoscutul realizator Mihai Gâdea a tras un semnal de alarmă — statul ține "la secret" cel mai important proces în urma căruia Româna ar putea fi obligată să plătească "o condamnare record, de 4,4 miliarde de dolari".

  Gabriel Resources solicită, la curtea internaţională de arbitraj de la Washington, despăgubiri în valoare de 4,4 miliarde dolari de la România "pentru blocarea proiectului minier Roşia Montană". Mihai Gâdea a dezvăluit că marea firmă din Canada își întemeiază pretențiile pe prevederile tratatului investiţional semnat pe vremea guvernului Boc între România şi Canada în 2009 şi intrat în vigoare din 2011.

  Afirmația că statul român ar ține procesul "la secret" nu este tocmai exactă, fiindcă judecătorii Tribunalului Centrului Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din Washington au decis că procesul va fi secret.

  Mai precis, regulile de confidențialitate stabilesc că publicul și "părțile neimplicate în dispută" nu vor avea acces la datele și raportările prezentate în cadrul procedurii și nici la declarațiile martorilor.

  Economie, PIB, valută
  © Sputnik / Григорий Сысоев

  În această fază, România are la timp până pe 15 februarie 2018 să răspundă memoriului depus de canadieni la Tribunalul Arbitral, prin care se cer despăgubirile menționate.

  Problema este că România are toate șansele să piardă acest proces, a fost concluzia emisiunii "Sinteza zilei" pe aceste subiect, datele prezentate de Mihai Gâdea fiind completate și comentate de fostul șef al SIE, Cătălin Harnagea.

  Gabriel Resources este reprezentată de americanii de la White&Case, cea mai puternică firmă de avocatură din lume în materie de arbitraje —acesta ar fi primul argument.

  Al doilea argument este acționariatul Gabriel Resources, care îi are în prim plan pe miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan. " John Paulson este printre cei cinci care pot intra oricând Trump", a precizat Harnagea, care a amintit că acesta a fost consilierul lui trump și finanțatorul campaniei.

  Franco-israelianul Beny Steinmetz este un apropiat și un partener de afaceri al influentului Jared Kushner, ginerele și consilierul lui Trump. Miliardarul Thomas Kaplan este o altă persoană extrem de influentă, unul dintre cei mai importanți investitori în minerit și exploatarea resurselor — dar și partener al controversatului George Soros.

  Deci, România are de-a face cu un grup format din oameni de afaceri de prim rang ca putere și influență, reprezentați de firme de avocatură care nu preiau decât cazuri de care sunt sigure că le vor câștiga, a fost concluzia emisiunii

  O asemenea pagubă care s-ar putea înregistra în cursul anului viitor ar compromite grav atât intențiile guvernului, dar chiar și stabilitatea economiei.

  Tematic

  Mihai Gâdea anunță dezastrul lui Tudose
  Ciutacu: "Mircea Badea şi Mihai Gâdea - băsişti sub acoperire"
  Sondaj: Rareș Bogdan i-a zdrobit pe Gâdea și Ciutacu!
  Tagurile:
  Miliarde, Pierderi fianciare, Mihai Gâdea, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei