22:40 25 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.66
 • USD17.73
 • RUB0.29
 • RON4.11
 • UAH0.73
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  6153150

  "Motorul Europei" respinge România - Mugur Isărescu are un rol important în acest eșec, poate fi sfârșitul carierei sale prodigioase

  BUCUREȘTI, 15 sept — Sputnik, Dragoș Dumitriu. "O adoptare prematură a monedei comune poate genera multe probleme", a declarat ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaueble, după declarațiile președintelui Comisiei Europene privind intrarea în zona euro a țărilor estice din UE.

  După cum se știe, Germania s-a exprimat opoziția fermă față de intrarea României și Bulgariei în Schengen și în zona euro, ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, utilizând chiar formula "nici o posibilitate" în acest sens. Și alți oficiali germani au avut opinii la fel de ferme și de negative în privința României și Bulgariei.

  Dar cea mai interesantă este declarația șefului Finanțelor germane, care face o referire directă la ceea ce înseamnă politica monetară a estului, deci inclusic a României — din acest punct important de vedere fiind o lovitură dură pentru Banca Națională, implicit pentru Mugur Isărescu. Iată declarația:

  Statele care intră în zona euro "trebuie să fie capabile să gestioneze o monedă stabilă și puternică, asupra căreia nu vor putea să intervină cu devalorizări", a spus Wolfgang Schaueble, transmite Agerpres.

  Cu alte cuvinte, ministrul german consideră că stabilitatea monedelor din est, în speța care ne interesează Leul, este asigurată (decât) prin procedee dezavuate de poltica financiară a zonei Euro, și anume intervenția cu devalorizărea monedei.

  Ceea ce înseamnă că politica prin care BNR a menținut cursul leului este nu doar incompatibilă cu zona euro, dar este, iată, și un obstacol pentru intrarea României, un motiv de respingere — așa cum ferm o face Germania, motorul economic al Europei.

  Ori, în acest caz — și în această interpretare — guvernatorul Mugur Isărescu are de dat explicații cu privire la acuzațiile ministrului german, iar domnia sa, împreună cu cei de la Finanțe ar trebui să dea mai multe detalii privind aceste "devalorizări" utilizate, legat poate și de deflația cu care s-au lăudat cei ce au proclamat macrostabiliatea și creșterea economică, în ciuda realității puterii de cumpărare a cetățenului, a valorii banului, cum se spune.

  De fapt, dacă interpretarea aceasta este corectă, ar însemna că acum a venit sfârșitul prodigioasei cariere a celui mai longeviv guvernator de bancă națională.

  Tagurile:
  Mugur Isărescu, Germania


  Știrile Zilei