23:20 15 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.52
 • USD17.71
 • RUB0.27
 • RON4.12
 • UAH0.71
  Nicolae Ceaușescu

  Lovitură pentru justiție și demnitari: redeschiderea dosarului Ceaușescu

  © Sputnik / Александр Макаров
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  4513122

  Un important membru al familiei s-a hotărât să ceară dreptate pentru fostul președinte al României, mai multe persoane importante ar putea da socoteală după acest proces

  BUCUREȘTI, 18 sept — Sputnik, Dragoș Dumitriu. După ce presa a solicitat în mai multe rânduri rejudecarea procesului familei Ceaușescu, iată că nepotul de frate al lui președintelui Nicolae Ceaușescu, pe numele său tot Nicolae (Nicu) Ceaușescu, s-a decis să ceară în instanță reanalizarea procesului care a dus execuția sumară a cuplului prezidențial român în ziua de 25 decembrie 1989.

  Nicu Ceaușescu, numit de prieteni "Brinky", este fiul fratelui cel mic al lui Nicolae Ceaușescu, Ion, fostul apreciat ministru al Agriculturii și director al Comitetului de Stat al Planificării.

  Ieri, într-o intervenție singulară la postul RTV, Nicu Ceaușescu a arătat că de 27 de ani este revoltat de nedreptatea care i s-a făcut unchiului său, pe care în repetate rânduri l-a evocat în presă ca pe un mare patriot, iar acum s-a hotărât să întreprindă o acțiune în instanță pentru a obține chiar rejudecarea și — de ce nu — reabilitarea fostului președinte român.

  "Am vorbit și cu Valentin (Ceaușescu, fiul președintelui, n.n.), și cu Mircea (Oprean, ginerele, fostul soț al Zoiei. Fiica lui Ceaușescu) și cu alte rude, toată lumea e de acord să fac această acțiune", a spus Nicu Ceaușescu. "Nu am nici un interes material, este vorba doar de justiție, de repararea unei mari nedreptăți", a spus Nicu Ceaușescu.

  Întrebată de reporteri dacă în urma unui eventual câștig în această cauză ar avea de suferit unele persoane suspuse sau care au avut funcții înalte în stat, cunoscuta avocată Mariana Ștefan, cea care, după toate probabilitățile, va susține în instanță acțiunea lui Nicu Ceaușescu, nu a negat această posibilitate.

  De menționat că, ulterior simulacrului de proces, părți implicate au recunoscut că nu au existat probe și că "au fost preluate date din presă" pe baza cărora a fost condamnat și executat Nicolae Ceaușescu.

  Intervievat asupra acesti acțiuni, fostul senator Marius Marinescu a declarat că familia Ceaușescu ar fi înfreptățită să ceară chiar și daune materiale și morale, fapt negat ferm de Nicu Ceaușescu și de avocată.

  Nicu Ceaușescu este un mare pasionat de cai și hipism, el conduce în acest moment un centru de echitație în nordul Capitalei. Ca și restul familiei fostului președinte al României, a păstrat distanța față de viața politică și chiar față de presă, singurele apariții fiind legate de pasiunea sa pentru călărie și de unele amintiri din viața privată a familiei Ceaușescu.

  De menționat că, în 1997, Sorin Roșca Stănescu, alături de colegii săi de la "Ziua", Tana Ardeleanu, Răzvan Savaliuc și alții, au realizat o reluare "jurnalistică" a procesului, acțiune la care au participat și personalități ale dreptului din acea perioadă. Experimentul de presă a relevat, fără dubii, mascarada, simulacrul de "justiție". La scurt timp, a fost publicat dosarul de colaborator al lui SRS, iar tânăra Tana Ardeleanu s-a retras din presa de investigații.

  Tematic

  (VIDEO) 21 august - adevărata zi de naștere a lui Nicolae Ceaușescu
  Cum arăta automobilul pe care l-a condus Nicolae Ceaușescu acum 49 de ani - FOTO
  A murit ultimul ministru MAI al lui Ceaușescu -cum l-a apărat pe Mitică Dragomir
  Poezie scrisă de Nicolae Ceaușescu - autentică, talent nebănuit
  Dezvăluire după 27 de ani: ce s-a găsit în poșeta Elenei Ceaușescu
  Afaceriștii americani - despre Buget, cu ideile lui Ceaușescu
  Sondaj: l-ai vota azi pe Nicolae Ceaușescu Președinte al României?
  Nicolae Ceaușescu - numele care transformă prezentul în minciună
  Pe 20 ianuarie, președintele SUA îi mulțumea lui Ceaușescu
  Iohannis pe urmele lui Ceaușescu. Propagandă de inspirație comunistă pe litoral
  Tagurile:
  Demnitari, justiție, Nicolae Ceaușescu


  Știrile Zilei