19:47 21 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.15
 • USD17.91
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.67
  Manifestații de protest în fața Ambasadei Ucrainei la București

  Înscenare și revoltă la Cernăuți: extremiștii ucrainieni fac presiuni

  © Facebook / Marius Lazar
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română (48)
  39340

  Asociațiile românești sunt numite "șoviniste", românii sunt acuzați că „se amestecă în afacerile interne ale Ucrainei" - textul integral al "Declarației drepturilor românilor"

  BUCUREȘTI, 26 sept — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Mâine, începând cu ora 17.00, se va desfășura o manifestație în fața Consulatului General al României. Este anunțat ca un miting al "cernăuțenilor" care se declară "revoltați de Declarația Alianței pentru Centenar".

  Tot în anunț se menționează faptul că va fi înmânat consulului general al României la Cernăuți, Eleonora Moldovan, "un apel semnat de un număr de organizații publice din nordul Bucovinei, referitor preocupările cernăuțenilor referitoare la acțiunile românilor care „se amestecă în afacerile interne ale Ucrainei", scrie agenția Bucpress din Cernăuți.

  Agenția din Cernăuți precizează că, de fapt, acțiunea va fi condusă de Corpul Național (forță politică naționalistă de dreapta) din Ucraina.

  Tot în anunț este incriminată „așa-numita declarație a organizațiilor șoviniste care au creat Alianța pentru Centenar privind drepturile românilor din Ucraina, citită la 20 august 2017 la Conferința Centenarului Unirii și Basarabia în Parlamentul României".

  "Organizatorii miting-ului sunt indignați de situația dată și vor să îndemne partea română să acorde atenție acțiunilor care vizează „eroziunea situației din regiunea Cernăuți pe o bază națională"", scrie Bucpress.

  Iată textul integral al "Declarației privind drepturile românilor din Ucraina" redactată de "Alianța pentru Centenar" și adoptată la Parlamentul României pe 20 august 2017:

  ALIANŢA PENTRU CENTENAR

  DECLARAŢIE PRIVIND DREPTURILE ROMÂNILOR DIN UCRAINA

  Noi, reprezentanţi ai societăţii civile româneşti din Ţară şi din afara graniţelor actuale, reuniţi astăzi, 20 august 2017, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, în conferinţa CENTENARUL UNIRII ŞI BASARABIA şi constituiţi în ALIANŢA PENTRU CENTENAR

  Ataşaţi principiilor de solidaritate şi unitate românească;

  Călăuziţi de exemplul tuturor generaţiilor de români care s-au sacrificat pentru afirmarea şi consolidarea naţiunii române;

  Determinaţi să ne conjugăm eforturile pentru ca românii din jurul graniţelor, fie ei din teritorii istorice româneşti, precum Bucovina de Nord, ţinutul Herţei, nordul şi sudul Basarabiei, Maramureşul de Nord, fie din alte regiuni unde formează minorităţi istorice, să beneficieze de drepturile civile, culturale şi politice specifice la standardul oferit de România minorităţilor sale;

  CEREM:

  1. Menţinerea şcolilor cu predare în limba română din Ucraina şi încetarea oricăror încercări de a le închide.

  2. Redeschiderea tuturor şcolilor cu predare în limba română care au fost închise în Ucraina din anul 1991 până în prezent.

  3. Încetarea separărilor false de tip sovietic pe care autorităţile ucrainene le practică între „români", „moldoveni" şi „volohi" şi recunoaşterea faptului că indiferent de denumire, este vorba de aceeaşi limbă şi etnicitate, deci de aceeaşi minoritate naţională.

  4. Adoptarea de către Rada din Kiev a unei noi legi a limbilor minoritare şi regionale care să acorde acest statut limbii române, fără false distincţii privind o inexistentă „limbă moldovenească", şi care să dispună folosirea limbii române în administraţie şi justiţie în localităţile unde vorbitorii de limbă română, indiferent cum se autodenumesc, reprezintă cel puţin 20% din totalul locuitorilor.

  5. Alocarea de către statul român a fondurilor necesare deschiderii casei memoriale/muzeului „Aron Pumnul" la Cernăuţi.

  De asemenea, organizaţiile reunite în ALIANŢA PENTRU CENTENAR îşi promit sprijin reciproc pentru realizarea proiectelor unioniste proprii sau a celor culturale ori sociale cu impact identitar".

  Тема:
  Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română (48)

  Tematic

  Băsescu îl atacă pe Iohannis în problema școlilor românești
  Dodon, îngrijorat de situația școlilor românești din Ucraina
  SUA susține lichidarea școlilor românești din Ucraina
  Premierul moldovean, Pavel Filip, a luat apărarea școlilor românești din Ucraina
  Reacția îngrijorătoare a MAE privind lichidarea școlilor românești din Ucraina
  Românii din Ucraina către Poroșenko: Stopați lichidarea școlilor românești
  Tagurile:
  extremiști ucraineni, revoltă, Cernăuți
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei