01:41 20 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.50
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.72
  La crise migratoire en cours

  Migranții: Bulgaria, Grecia, Serbia și România pot proteja UE?

  © REUTERS / Antonio Bronic
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  17320

  Potrivit prim-ministrului român, Mihai Tudose, cele patru țări din Balcanii de Vest ar putea deveni poarta de acces în Europa, precum și un zid care protejează UE. Este puțin probabil ca Serbia, Grecia și Bulgaria să aspire la un astfel de rol, a declarat pentru Sputnik Dušan Prokopovič de la Centrul pentru Alternative Strategice de la Belgrad.

  BUCUREȘTI, 7 oct — Sputnik. Șeful guvernului român a avut în vedere, mai întâi de toate, să protejeze Europa de afluxul de refugiați, însă criza migratorie nu poate fi rezolvată prin crearea unei zone tampon. Dušan Prokopovič a declarat într-un interviu acordat lui Sputnik că trebuie găsite și alte mijloace.

  "În prezent, rolul-cheie în oprirea valului migrației aparține Turciei, iar după acordul dintre Ankara și Berlin, vedem că procesul a început. În viitor, totuși, acest lucru nu va fi suficient. Trebuie să stabilizăm Siria, Libia și Tunisia, precum și să ajutăm Egiptul și Algeria", a spus interlocutorul agenției.

  Și pentru a preveni ca integrarea Bulgariei, Greciei, Serbiei și României să devină un scut pentru Uniunea Europeană, riscăm să devinim un simplu instrument în mâinile UE și NATO.

  "Cele patru țări ale noastre sunt legate de geografie, religie și istorie comune. Prin urmare, există toate motivele pentru integrare, dar acesta trebuie să aibă un alt conținut", a concluzionat expertul.  Știrile Zilei