15:41 16 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.70
 • USD17.76
 • RUB0.28
 • RON4.16
 • UAH0.72
  Cutremur

  Ce risc există să fim loviți de un cutremur de peste 6 grade

  © REUTERS / GINNETTE RIQUELME
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  245 0 0

  Directorul Centrului Seismologiei Experimentale, Ion Ilieș, a explicat într-un dialog cu reporterul Sputnik, care este probabilitatea unor seisme care ar depăși 6 grade Richter.

  Sputnik. Andrei Petric

  Paza bună trece primejdia rea, e o vorbă care este valabilă și pentru problema cutremurelor în Republica Moldova. În ultimul secol, Carpații, considerați niște munți relativ tineri, au oferit deseori surprize neplăcute moldovenilor prin tot felul de mișcări tectonice.

  Cetățenii noștri își mai amintesc cele mai puternice seisme din 1977, 1986 și 1990, când în multe case individuale de la sate au apărut crăpături cât degetul sau mai mari.

  Reporterul Sputnik Moldova a încercat să afle la ce surprize ar trebuie să se aștepte locuitorii Republicii noastre după o perioadă de liniște. La întrebările corespondentului Sputnik a răspuns directorul Centrului de Seismologie Experimentală, Ion Ilieș.

  Locuitorii Moldova s-ar putea aștepta la provocări din partea epicentrului din Vrancea în orice clipă. În calitate de savanți, nu putem spune exact când va avea loc acest seism puternic, însă acesta la sigur va avea loc, a declarat expertul.

  Potrivit lui Ion Ilieș, în cazul unor epicentre din Carpați, exact ca și în cazul altor epicentre din alte lanțuri muntoase, există perioade de pauză și perioade de activitate maximă. În ultimii ani, regimul seismic al zonei Vrancea s-a activat: cu o anumită periodicitate au loc cutremure cu o magnitudine de până la 6 grade.

  "În opinia noastră, e un fenomen benefic, pentru că e un regim normal pentru Vrancea. Datorită unor impulsuri medii, epicentrul se detensionează. Cu toate acestea, energia subterană nu se degajă complet, motiv pentru care ne-am putea aștepta la un cutremur puternic", subliniază specialistul.

  Seismologul afirmă că prognozarea unui seism puternic se poate face luând în considerație faptul că în ultimii ani nu au fost observate cutremure care ar fi depășit 7 grade pe Richter. Din acest considerent reiese că în perioada apropiată locuitorii Republicii ar putea să fie surprinși foarte neplăcut.

  Cu toate acestea, specialistul recomandă să ne păstrăm calmul în cazul în care cutremurul ne surprinde în apartamentul unui bloc și să ne poziționăm sub peretele de bază, sau să ne ascunde sub masă.

  Tagurile:
  seism, cutremur, Carpați, Republica Moldova


  Știrile Zilei