08:10 21 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.55
 • RUB0.29
 • RON4.07
 • UAH0.72
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  24001

  "Interese regionale există şi-n România, identitatea regională este în momentul de faţă la nivel inferior„

  BUCUREȘTI, 12 oct — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Fostul senator și consilier prezidenţial, Peter Eckstein Kovacs, a dat un interesant interviu site-ului Jurnalistii.ro.

  „Situaţia şi aspectele secesioniste ale Cataloniei nu reprezintă pentru noi un model", a declarat Kovacs. "Este treaba spaniolilor şi a catalonilor cum îşi rezolvă problemele.

  Ei sunt un popor separat, au o ţară anume, şi numeric sunt peste minoritatea maghiară din România".

  Prea multe opţiuni nu a oferit pentru UDMR formula independenţei Cataloniei, spune Kovacs, care consideră că secesiunea Cataloniei "nu stârneşte ambiţii în cadrul UDMR". Este o discrepanţă între regiuni şi statul national, consideră fostul președinte al Comisiei juridice a Senatului.

  "Interese regionale există şi-n România. Nu numai în Ardeal, ci şi-n Moldova. De asemenea, identitatea regională este în momentul de faţă la nivel inferior, în raport cu identitatea apartenenţei la statul centralizat român", a spus Eckstein Kovacs.

  În privința problemei autonomiei "Ţinutului Secuiesc" aceasta ar putea fi obținută dor când "o vor dori şi românii şi rromii care locuiesc în judeţele secuieşti", prin aceasta Eckstein înțelegând Harghita, Covasna şi Mureş.

  "Am spus de multe ori că aceste încercări de a obţine autonomia în judeţele secuieşti vor avea sorţi de izbândă dacă şi românii şi rromii vor cere la unison acest lucru. Eu aşa văd acest lucru. Dacă nu se va pune problema aşa, atunci sunt şanse puţine de a obţine autonomia", a declarat Peter Eckstein Kovacs pentru Jurnalistii.ro.

  O părere interesantă a expus Kovacs în același interviu despre problema controversatei legi a Educației din Ucraina, față de care s-ar impune "o reacţie unitară a minorităţilor naţionale (din Ucraina) în acest sens".

  "Măsura este îndreptată împotriva limbii ruse, dar situaţia nu este aşa neagră. Cu toate acestea se impune ca minoritatea rusă, maghiară şi română să acţioneze la unison. Măsură mi se pare injustă şi încalcă statutul limbilor minorităţilor naţionale, în noua lege a învăţământului adoptată de oficialităţile ucrainene", a declarat Peter Eckstein Kovacs.

  Tematic

  Profesorul Ion Coja – ”debarasarea de UDMR și de Institutul Wiesel”
  Surse: UDMR iese victorios în orice alianță - ce promisiuni ar avea de la Ponta
  Incredibil: Dragnea negociază cu UDMR chiar de ziua lui Avram Iancu!
  SURSE: Majoritate largă cu prețul Legii minorităților și UDMR la guvernare
  TVR Cluj a ajuns în mâna UDMR-ului. Vezi partidul care a cedat în fața UDMR
  UDMR, către liderii UE despre problemele magiarilor din Transilvania
  Tagurile:
  Model, perspectivă, Maghiari, lider, UDMR, Catalonia


  Știrile Zilei