17:52 18 Mai 2021
În direct
 • EUR21.61
 • USD17.76
 • RUB0.24
 • RON4.39
 • UAH0.64
  ANALIZE
  Sa primesc un link scurt
  2563121

  "NU plecăm din Piața Victoriei!", spun protestatarii #REZIST, dar Firea are un program precis de evenimente de sărbători

  BUCUREȘTI, 29 nov — Sputnik, D.D. "Urmare a unei solicitări primite din partea Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Primăria Capitalei va organiza (…) în perioada 05 —17 decembrie, în Piaţa Victoriei, evenimentul cultural dedicat copiilor «Târg de sărbători — Festival de colinde şi obiceiuri de iarnă»", transmite Mediafax, citând Primăriei Capitalei.

  Primăria va ocupa chiar zona centrală a Pieței, acolo unde se desfășoară de aproape un an protestele #REZIST. "Vor fi amplasate un număr de aproximativ 30 de căsuţe şi o scenă pe care vor evolua ansambluri de copii şi elevi, precum şi artişti consacraţi", precizează Primăria Capitalei, care anunță că traficul auto nu va fi restricţionat.

  Odată cu decizia de a organiza aceste evenimente și târguri, Primăria anunță și o veste care a enervat și mai rău protestatarii — și anume faptul că "este interzisă desfăşurarea simultană a două sau mai multe adunări publice distincte, în acelaşi loc sau pe aceleaşi trasee, indiferent de caracterul acestora", spune Primăria, citând din legea 60/1991 republicată, privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice.

  "Doamna Firea, prin prezenta vă anunțăm că va trebui să găsiți o altă amplasare pentru Târgul de Crăciun pe care vi-l doriți (culmea) în Piața Victoriei", răspund protestarii, care folosesc chiar argumentele Primăriei.

  "Recunoașteți ca acel loc (Piața Victoriei, n.n.) nu poate fi folosit în alt scop deoarece este recunoscut pentru protestele spontane și conform legislației în vigoare, desfășurarea a doua activități simultan, în același loc, reprezintă o încălcare a legii", transmit potestatarii.

  Iar concluzia lor este clară: "NU plecăm din Piața Victoriei!", transmit cei de la "Corupția ucide".

  "Interpretăm decizia Primăriei ca pe o nouă încercare de a îndepărta protestele de locul lor obișnuit și o anunțăm pe doamna Gabriela Firea că, din punct de vedere legal, nu poate face acest lucru, potrivit Legii 60/1991, republicată. (…) De asemenea, vom reveni în Piața Victoriei de câte ori vom considera necesar să protestăm împotriva abuzurilor și ilegalităților comise de demnitari ai statutului".

  Gabriela Firea însă a avut în vedere mai multe locații "strategice", nu numai Piața Victoriei. Astfel, Primăria Capitalei va organiza în Piaţa Constituţiei, între 1-27 decembrie 2017, "Târgul de Crăciun", iar în Piaţa Universităţii va avea loc "un alt eveniment", se spune, în aceeaşi perioadă.

  Deci, o organizare firească pentru sărbători, dar care întâmpină probleme din cauza manifestațiilor ce au intrat în obișnuința Capitalei — cu toate că niciodată nu au fost autorizate. Se va aplica de această dată legea, în chiar litera ei — sau protestatarii se vor impine din nou? Un test pe care și unii, și ceilalți, vor trebui să-l treacă. Desigur, interesant ar fi un sondaj serios al opiniei bucureștenilor.

  Tematic

  Europarlamentar PSD se revoltă: "Și o mătură făcea tot cât Gabriela Firea"
  Gabriela Firea: „Guvernarea nu ne mai aparține”
  Azi a început oficial strângerea de semnături contra primarului Firea
  Acțiune serioasă pentru demiterea Gabrielei Firea - semnături în stradă
  Gabriela Firea, violentă cu o înaltă față bisericească
  S-au adunat semnături pentru demiterea Gabrielei Firea
  Doctorul Gabrielei Firea - acuzat că a provocat blocarea transplanturilor
  Ce măsuri cere urgent Firea după cutremur
  Tagurile:
  Gabriela Firea, Piața Victoriei

  Știrile Zilei